Collin Crowdfund: ‘Nieuwe kredietscores pakken goed uit’

Collin Crowdfund: ‘Nieuwe kredietscores pakken goed uit’

In januari dit jaar doorbrak Collin Crowdfund de mijlpaal van één miljoen aan maandelijkse rente-uitkeringen. De eerste maand van 2022 keerde het maar liefst € 1.004.268,41 aan rente uit aan haar investeerders. Dankzij een aanpassing in het Collin Credit Score-model in 2019, ligt het rendement van investeerders die sinds 2020 zijn gestart volgens het platform boven de 5 procent.

Het Nederlandse crowdfunding-platform Collin Crowdfund publiceerde onlangs een bericht over haar rendement per jaarlaag. Volgens het bericht neemt het rendement van investeerders toe. Door een grote afboeking lag het rendement in 2019 op 2.91 procent, maar in 2020 kon het 5.52 procent communiceren.

rendement collin crowdfund per jaarlaag
Rendement per jaarlaag. (© Collin Crowdfund)

Aanpassing Collin Credit Score-model

De sterke stijging heeft volgens het platform te maken met een aanpassing in het Collin Credit Score-model, waardoor Collin sindsdien projecten financiert die meer zekerheden bieden. “Van de 483 leningen die zijn gefinancierd vanaf 2020, is tot nu toe bij 5 leningen een voorziening getroffen. Het kleine aantal leningen vanaf 2020 dat nu betalingsproblemen heeft in combinatie met de goede zekerheidspositie geeft ons vertrouwen dat de rendementen van deze jaren beter zullen blijven dan de voorgaande jaren”, laat het platform weten.

‘Bij 5 van de 483 leningen die gefinancierd zijn vanaf 2020 is een voorziening getroffen.’

Wat gebruikers van dit rendement terug zien hangt af van de kosten en de beheervergoeding die zij afdragen. Collin Crowdfund werkt met een loyaliteitsprogramma, gebruikers die vaker investeren en ‘gouden’ en ‘diamanten’ investeerders zijn, hebben een hoger nettorendement. Investeerders die het bronzen-pakket niet halen, hebben een nettorendement rond de 3.4 procent. Gouden en diamanten investeerders zitten aan de 3.7 procent als zij vanaf de start van het platform mee hebben gedaan in alle projecten.

Jonge portefeuille

Uiteraard is de portefeuille vanaf 2020 nog relatief jong waardoor er in de toekomst nog betalingsproblemen kunnen optreden. Collin Crowdfund ziet echter dat bij de meeste leningen waar betalingsproblemen ontstaan dit een half tot anderhalf jaar na funding is. Verder is relevant dat naarmate er meer is afgelost, onderliggende zekerheden (met name hypotheken) relatief een groter gedeelte van het openstaande bedrag afdekken.

funding per jaarlaag collin crowdfund
Funding per jaarlaag. (© Collin Crowdfund)

In januari keerde het platform nog meer dan 1 miljoen euro uit aan rente. Het platform verwacht dit jaar te eindigen met een nettorendement rond de 4 procent. Afgelopen jaar haalde het platform ruim 100 miljoen euro op en dit jaar verwacht het dat bedrag te verdubbelen.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten