Funding Circle Nederland droeg vorig jaar €65 miljoen bij aan economie

Funding Circle Nederland droeg vorig jaar €65 miljoen bij aan economie

Leningen via Funding Circle hebben vorig jaar wereldwijd 75 duizend banen ondersteund, waarvan ongeveer 900 in Nederland. En hier hebben kleine bedrijven via Funding Circle Nederland 65 miljoen euro bijgedragen aan de Nederlandse economie en nog eens 20 miljoen aan belastinginkomsten.

Dit blijkt uit een rapport [pdf] dat Funding Circle vandaag heeft uitgegeven. Hierin onderzocht het de economische impact van verstrekte leningen op de economie en werkgelegenheid in de landen waar het leenplatform actief is.

Wereldwijd 4,4 miljard euro bijgedragen aan economie

Zo blijkt dat wereldwijd leningen via Funding Circle vorig jaar 4,4 miljard euro hebben bijgedragen aan de economie, terwijl er ook nog eens voor 1,5 miljard euro aan belastingkomsten werd gegenereerd. “Voor iedere uitgeleende euro, zijn er een extra 2 euro bijgedragen aan het BBP in al onze vier markten”, zo onthult Funding Circle.

De impact van Funding Circle Nederland op onze economie en werkgelegenheid.
De impact van Funding Circle Nederland op onze economie en werkgelegenheid.

Cijfers hoger uitgevallen dan verwacht

In Nederland gaat het om 65 miljoen euro bijdrage aan de economie, 20 miljoen aan belastingkomsten en 900 banen die tot stand kwamen door leningen via het platform. De cijfers zijn daarmee hoger dan Jeroen Broekema, directeur Funding Circle Nederland, had verwacht. “Deze ‘kleine’ ondernemingen zijn niet klein. Zij vertegenwoordigen ruim meer dan de helft van het Nederlandse BBP en meer dan 70 procent van de werkgelegenheid in ons land. Daarom stellen wij hun behoeften voorop. Want als kleine ondernemingen succesvol zijn, profiteert iedereen.”

Funding Circle gaat 400 nieuwe mensen aannemen

Funding Circle gaat zelf ook direct wat doen voor de werkgelegenheid: het verwacht dit jaar 400 nieuwe mensen aan te nemen in de vier markten waar het actief is. Afgelopen maand schreven wij al over de Nederlandse groei van het bedrijf en in deze publicatie geeft het aan dat er bijna 35 nieuwe banen in Nederland zullen ontstaan.

Snelheid en gemak van het aanvraagproces doorslaggevend

In het rapport gaat Funding Circle ook in op de groei in leningen. Het aantal Nederlandse leningen dat het faciliteert is snel gestegen. In 2017 werden meer dan 750 nieuwe leningen verstrekt, wat een verdriedubbeling is van de situatie in 2016. Daarnaast is de totale waarde van de nieuwe leningen opgeklommen naar zo’n 33,6 miljoen euro, wat tweeënhalf keer zo veel is als in het jaar ervoor.

Uit het rapport blijkt dat het mkb vooral kiest voor Funding Circle omdat de aanvraag gemakkelijk is, en dat deze de kredietaanvraag snel kan beoordelen. Nederlandse ondernemers kiezen wel vaak eerst voor de bank, en pas in tweede instantie voor Funding Circle, in tegenstelling tot andere landen waarin het platform actief is.

Van de ondernemers die de bank overslaan, doet twee derde dit omdat ze bang zijn dat een leningaanvraag bij de bank te lang zou duren. Een aanvraag bij een bank kan in theorie ontzettend snel, maar omdat die vooral de balans en dus onderpand wil financieren, komt daar vaak veel extra papierwerk bij kijken wat een kredietaanvraag enorm kan vertragen.

De hoeveelheid en waarde van leningen via Funding Circle Nederland.
De hoeveelheid en waarde van leningen via Funding Circle Nederland.
Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten