ING koopt online kredietverstrekker Lendico

ING koopt online kredietverstrekker Lendico

ING-Diba, het Duitse dochterbedrijf van ING, heeft de Duitse activiteiten van Lendico overgenomen. Met de acquisitie van de zakelijke kredietverstrekker mengt de bank zich nog nadrukkelijker in het online verstrekken van leningen aan het mkb.

In de herfst van 2014 betrad Lendico de Nederlandse markt. Het bedrijf werd een jaar daarvoor in de markt gezet door Rocket Internet en was al snel actief in enkele Europese landen, waaronder Polen, Spanje en Oostenrijk.

Lendico begon als een p2p-leenplatform, maar sinds 1 november 2016 biedt Lendico in Nederland geen consumentenkrediet meer aan en verstrekt het alleen nog bedrijfsfinancieringen. Het kredietbedrag hierbij varieert tussen de 10.000 en 250.000 euro en de zakelijke lening heeft een looptijd van een halfjaar tot vijf jaar.

ING ziet potentie in digitale mkb-sector

Vandaag werd dus bekend dat ING Duitsland de intentie heeft om Ecommerce Holding over te nemen, waaronder dus ook de Duitse tak van Lendico valt. “We zien veel groeipotentie in de digitale MKB-sector”, aldus Nick Jue, CEO van ING-Diba. “Deze overname zal ons helpen om de doelgroep van het midden- en kleinbedrijf aan te trekken. We zijn ervan overtuigd dat het digitale en uiterst efficiënte businessmodel van Lendico uitstekend past binnen onze bedrijfsstrategie en dat we samen sterker kunnen worden.”

‘Lendico heeft zware tijden achter de rug’

Volgens de website P2P-Banking heeft Lendico zware tijden achter de rug. “Het moest snijden in haar internationale activiteiten, heeft nooit echt voet aan de grond gekregen in Duitsland en switchte van consumentenkredieten naar leningen aan het mkb.” Vorig jaar werd de meerderheid van de aandelen door Rocket Internet aan Arrowgrass verkocht.

“Het vermoeden gaat dat ING Lendico heeft gekocht in een koop/maakbeslissing om zo ontwikkelingstijd voor een eigen platform te besparen, wat anders een jaar had kunnen duren”, zo schrijft de website. ABN Amro heeft bijvoorbeeld vorig jaar al haar eigen leningverstrekker gelanceerd, New10. “En hoewel de prijs van de overname niet is bekendgemaakt, verwacht ik dat het een goedkope aankoop was, gezien het gesleep van het bedrijf in de afgelopen jaren.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten