Ruim miljard euro opgehaald met crowdfunding in Nederland

Ruim miljard euro opgehaald met crowdfunding in Nederland

Sinds 2011 is er bij elkaar opgeteld 1,165 miljard euro opgehaald via crowdfunding in Nederland. Het overgrote merendeel werd opgehaald via bedrijven, gevolgd door maatschappelijke en creatieve projecten.

Dit blijkt uit onderzoek van Crowdfundingcijfers.nl. Die wist ook te berekenen dat hoewel maatschappelijke projecten qua aantallen (meer dan vijftienduizend) het meest populair zijn, het meeste geld (crowdfundingprojecten van ondernemingen niet meegeteld) daarentegen werd opgehaald met creatieve projecten. Die waren namelijk goed voor 67 miljoen euro, oftewel 6 procent van het totale bedrag dat de afgelopen acht jaar is opgehaald. Maatschappelijke projecten volgen met 61 miljoen euro, oftewel 5 procent van het totaal.

Crowdfundingprojecten in Nederland tot nu toe.
Crowdfundingprojecten in Nederland tot nu toe.

203 miljoen euro opgehaald in eerste helft 2019

Crowdfundingcijfers.nl deed ook onderzoek naar de stand van crowdfunding in Nederland op dit moment. Het blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 203 miljoen euro is opgehaald via deze vorm van alternatieve financiering. Dat is 32 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden, toen 154 miljoen euro werd opgehaald. Ook blijkt dat in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan zesduizend projecten en ondernemingen zijn gefinancierd via crowdfunding.

Crowdfunding met lening populairste vorm

Wanneer er via crowdfunding geld wordt verstrekt, dan gebeurt dat vooral in de vorm van een lening. Dit was met 92 procent het afgelopen halfjaar de meest populaire vorm van crowdfunding. Andere, minder populaire vormen zijn crowdfunding via donatie en crowdfunding met rewards.

175 miljoen euro volgens Crowdfundmarkt

Overigens deed Crowdfundmarkt recent een soortgelijk onderzoek over de afgelopen zes maanden. En volgens hun berekeningen was de crowdfundingmarkt in Nederland 175 miljoen euro waard in het eerste halfjaar van 2019. Dat is een stijging van 52 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder en een stijging van 44 procent in het aantal projecten.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten