Startups willen te vroeg groeigeld ophalen

Startups willen te vroeg groeigeld ophalen

In juli werd bekend dat Nederlandse startups het eerste halfjaar van 2021 net zo veel geld ophaalden als in heel 2019 en 2020 bij elkaar. Dit lijkt een positieve ontwikkeling. Maar uit een nieuw rapport van BOM blijkt dat er vaak te snel groeigeld wordt opgehaald, wat juist nadelig werkt.

Wanneer een Nederlandse startup groeigeld ophaalt en nieuwe medewerkers aanneemt, wordt al snel geconcludeerd dat het goed gaat. Dat dit niet altijd het geval is, blijkt uit het rapport van de regionale investeringsmaatschappij BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij). Samen met de kennisinstelling Braventure en data-analist Gritd analyseerde de investeerder data van 847 startups, waar het de afgelopen twee jaar in investeerde.

‘Helft van startups bestaat na jaar niet meer’

Uit het rapport bleek onder meer dat startups hun geld te vaak uitgeven aan verkeerde dingen. In plaats van de markt te valideren, wilden veel bedrijven te snel uitbreiden naar het buitenland en namen zij medewerkers aan die ze eigenlijk pas in een latere fase nodig hadden. “Startende ondernemers steken vaak energie in de verkeerde dingen”, vat Gert-Jan Vaessen van BOM samen.

Ondernemers steken vaak energie in verkeerde dingen.

“De helft van de startup bestaat na een jaar niet meer”, zegt hij. “Dat hoeft niet erg te zijn, maar het kan wel beter.” Wat hem betreft zorgen ondernemers er eerst voor dat de interne organisatie op orde is voordat zij groeikapitaal aanboren. “Soms wordt er in een heel vroege fase een CFO aangenomen die zich moet bezighouden met financieringsrondes, terwijl er nog helemaal geen omzet is.”

Eerst thuismarkt veroveren, dan pas buitenland

Een andere veelgemaakte fout is dat startups te snel naar het buitenland willen, omdat de markt daar groter is. Volgens Gert-Jan is het een must dat startups eerst in hun thuismarkt bewijzen dat hun model werkt. Doen ze dit niet, dan is de kans op prematuur schalen groot. “Dit kan betekenen dat er veel geld wordt verbrand en toekomstige groei wordt misgelopen.”

“Het lijkt triviaal, maar ondernemers vergeten soms om eerst te kijken of mensen Ć¼berhaupt interesse hebben in hun product of dienst”, verduidelijkt hij. Veel vroege fase-startups gedragen zich volgens hem alsof ze al een fase verder zijn. “Het ontbreken van een product-market fit kun je niet compenseren door extra mensen aan te nemen die de verkoop en marketing moeten opschalen.”

Zorg eerst dat de interne organisatie op orde is.

De waarschuwing om niet te snel groeikapitaal op te halen, is geen oproep voor startups om te groeien zonder extern kapitaal. “Sommige technologische ontwikkelingen krijg je niet zonder funding van de grond. Maar het hangt echt van de fase en van de sector af wanneer groeigeld nodig is.”

Volgens Gert-Jan moeten startups eerst de basis leggen voor een organisatie die kan schalen en waarmee ze hun eerste miljoen euro omzet kunnen binnenhalen. “Als je dat proces goed kunt doorlopen, staan er bovendien veel meer investeerders in de rij.”

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten