Startups nog ontevreden over Invest-NL

Startups nog ontevreden over Invest-NL

Vorig jaar richtte het kabinet het investeringsprogramma Invest-NL op, waarbij het beloofde 2,5 miljard euro vrij te maken voor bedrijven die moeite hebben met het aantrekken van financiering. Maar dat geld komt mogelijk niet terecht bij de ondernemers die het ’t hardste nodig hebben, zo waarschuwde de Dutch Startup Association vorige week.

Vorig jaar richtte het kabinet Invest-NL op. De bedoeling is dat het fonds, met een grootte van 2,5 miljard euro, volgend voorjaar live gaat en ondernemers helpt met risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma’s.

Het fonds lijkt des te meer nodig, nu recent de stekker uit investeringsinstelling NLII werd getrokken. Daarbij zouden pensioenfondsen en verzekeraars miljarden investeren, maar het gebrek aan projecten deed het investeringsprogramma eerder stoppen. Bij Invest-NL is de Nederlandse staat de enige aandeelhouder, maar de 2,5 miljard die er door haar werd ingestopt zou wel moeten leiden tot extra kapitaal van pensioenfondsen, verzekeraars en Europese fondsen.

‘Invest-NL sluit startups uit van financiering’

Sprout schrijft dat GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee vindt dat er lessen moeten worden getrokken uit het falen van NLII. Hierop vond er een rondetafelgesprek plaats, waarbij onder andere MKB-Nederland en de nieuwe branchevereniging Dutch Startup Association van zich lieten horen. Die laatste had onder meer kritiek op het feit dat alleen ‘financieel gezonde ondernemingen’  met een ‘vastgesteld minimaal positief rendement’ aanspraak maken op een lening via Invest-NL. “En daarmee sluit je startups juist uit van financiering”, zo zegt Pieter Veldhuizen van de DSA. “Startups zijn vaak namelijk nog niet financieel gezond.”

Veldhuizen vindt dat het investeringsprogramma van de overheid juist moet gaan om risicovolle investeringen, daar waar de markt faalt. “Dat kan gaan om onderwerpen als de totstandkoming van een duurzame energiemix, maar juist ook het investeren in startups. We hebben het hier over hoog-innovatieve bedrijven die echt het verschil kunnen gaan maken voor consumenten, overheden en andere bedrijven. Maar wel bedrijven met een beperkte cash-flow, lage solvabiliteit, weinig zekerheid – laat staan winst.”

De interim-directeur vindt dat juist hierin Invest-NL een rol kan en moet spelen. Hij vroeg het ministerie en de Tweede Kamer dan ook om het criterium van ‘financieel gezonde onderneming’ dan ook los te laten.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten