Collin Crowdfund doorbreekt 100 miljoen in één jaar

Collin Crowdfund was al het platform dat de meeste financiering had opgehaald voor MKB-bedrijven, maar dit jaar breekt het alle records. In één jaar haalt het platform ruim 100 miljoen euro op voor het MKB. Investeerders.nl ging in gesprek met de algemeen directeur.

Het platform had al eerder grote ambities, maar in 2020 werd de markt bepaald door de onzekerheden van corona. Hierdoor bleef het platform vorig jaar steken op ruim 50 miljoen euro. Inmiddels kijken investeerders en ondernemers weer vooruit.

Uit schattingen van Crowdfundmarkt.nl blijkt dat het totaal van zakelijke crowdfunding-financieringen dit jaar richting de 460 miljoen gaat. Collin Crowdfund doet dus ruim een vijfde van de totale markt. Door nieuwe regelgeving kan dit percentage volgend jaar nog sterk verder groeien.

Volgend jaar consolideert de markt

In Nederland is er een groot aantal platforms bij de AFM geregistreerd. Slechts een klein aantal weet volume te draaien. Komend jaar gaan de nieuwe regels, die afgelopen november zijn aangekondigd, van start.

‘Naar verwachting krijgen veel platforms geen vergunning meer voor het aanbieden van projecten.’

De regels zijn Europees bepaald. Om hieraan te voldoen moeten platforms zich aan aardig wat voorwaarden houden. De verwachting is dat een groot aantal platforms dan geen vergunning of ontheffing meer krijgt voor het aanbieden van projecten.

Collin Crowdfund verwacht marktaandeel van 33%

Als we Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund, feliciteren met de mijlpaal en voorzichtig polsen naar de ambities voor komend jaar is hij stellig. “Komend jaar gaan we wederom voor een verdubbeling. In 2022 verwacht ik dus de mijlpaal van 200 miljoen euro aan bedrijfsfinancieringen in één jaar te realiseren.”

‘Komend jaar gaan we wederom voor een verdubbeling.’

Op basis van de cijfers van Crowdfundmarkt.nl is de verwachting dat de totale markt richting de 540 miljoen euro gaat. Zelf denkt Collin Crowdfund dan dus goed te zijn voor ruim een derde van het totaal, dat bij dit platform helemaal tot stand komt dankzij particuliere beleggers.

‘Investeerders leggen steeds hogere bedragen in’

Collin Crowdfund heeft eerder toenadering gezocht tot institutioneel geld, maar dat is destijds niet doorgegaan. Het platform houdt hiervoor de deur nog altijd open, maar de ambities van 2022 verwacht Ter Huurne ook met alleen particuliere investeerders te kunnen realiseren.

‘Ter Huurne verwacht de ambities van 2022 met alleen particuliere investeerders te kunnen realiseren.’

Wel ziet hij de investeerdersgroep veranderen. “We zien steeds meer vermogende particulieren die echt grote bedragen investeren. Zo werken we ook met investeerders die meer dan 100.000 euro per project kunnen investeren. Voor hen zijn onderhandse leningen ook interessant en hierin faciliteert Collin Crowdfund graag de match.”

Fiscaal voordeel voor investeerders

Recent was Ter Huurne in de Tweede Kamer, om die te informeren over mkb- financieringen, waarbij hij verzocht om investeerders meer fiscale voordelen te bieden voor investeringen in het mkb. In het buitenland zijn er verschillende oplossingen. Vroeger heeft Nederland zelf ook een durfkapitaal-regeling gehad, maar inmiddels doen Nederlandse investeerders het al een paar jaar zonder fiscale stimulans.

Zijn verzoek werd positief ontvangen. Enkele Tweede Kamerleden toonden interesse in een werkbezoek om meer informatie op te doen over de werkwijze van Collin Crowdfund en crowdfunding voor het mkb.

Kritiek op het plan, waarbij een fiscaal voordeel voor investeerders gebruikt wordt voor de woningbeleggers, begrijpt Ter Huurne. “Mijn verzoek is gericht op het financieren van het mkb en niet op beleggingspanden. Nuances op dat vlak daar staan wij volledig achter.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten