Collin Crowdfund: ‘Dit jaar op koers voor 100 miljoen’

Collin Crowdfund: ‘Dit jaar op koers voor 100 miljoen’

De crowdfundingwereld stond begin 2020 even op zijn kop, maar het herstel is bijna net zo spectaculair. Investeerders.nl ging in gesprek met Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund, over de markt van crowdfunding en het platform zelf, dat dit jaar weer op volle toeren draait.

Collin Crowdfund was eigenlijk net goed op stoom toen corona om de hoek kwam kijken. Met Collin Direct, dat halverwege 2019 werd opgericht, kan het deels geautomatiseerd bedragen tot 250.000 euro financieren en ook met grotere Collin-campagnes heeft het regelmatig heuse eyecatchers. De lat lag dus hoog, toen het virus toesloeg.

Vanwege Covid wel even moeten schakelen

“De ambitie afgelopen jaar was om een groei tussen de twintig en veertig procent te realiseren maar het jaarvolume bleef met 50 miljoen op dat van 2019 steken”, zo vertelt Jeroen ter Huurne, algemeen directeur bij Collin Crowdfund, bij ons bezoek. Corona had wereldwijd een schokeffect en natuurlijk hebben alle crowdfundplatforms daar ook last van gehad.

We misten vooral ondernemers op zoek naar investeringskapitaal.

Het was voor veel partijen geen prettig jaar en hier en daar kwam het rendement onder druk. Bij Collin Crowdfund bleef op dat vlak de schade beperkt, al erkent Jeroen dat de kredietchecks wel verder zijn aangescherpt. “We moeten het wel naar investeerders kunnen onderbouwen, al was het beschikbare geld eigenlijk nooit het probleem. Voor Collin Crowdfund was het vooral een gemis aan ondernemers die op zoek waren naar investeringskapitaal.”

Dit jaar op koers om 100 miljoen te realiseren

In het tweede kwartaal van 2020 was er een duidelijke dip, maar daarna herstelde het platform snel en inmiddels draait het boven verwachting. De campagne van vanmorgen, een financiering van 1,2 miljoen euro voor een zorgcentrum, is daarvan een mooi voorbeeld.

Inmiddels draait Collin Crowdfund boven verwachting.

Collin Crowdfund realiseert, mede dankzij het vestigen van zekerheden, een betaalbare financiering voor de ondernemers. Het zijn de uitblinkers in de crowdfinancemarkt, al corrigeert Jeroen ons als we hierbij het woord schaars gebruiken. “Dit jaar hebben we de ambitie om door de grens van 100 miljoen in één jaar te breken. Dan mag het duidelijk zijn dat we toch met regelmaat bijzondere investeringskansen aanbieden.”

Campagnes volledig gefinancierd door achterban

Kijkend naar de markt concluderen wij dat 100 miljoen euro een bedrag is dat andere platforms wellicht nooit gaan halen. Als Jeroen daarop vervolgt dat dit volledig door particuliere investeerders wordt gerealiseerd zijn wij écht even stil. Ruim voor corona had het platform een deal weten te maken met een institutionele belegger, maar Jeroen licht toe dat die door de uitbraak van de pandemie de stekker er tijdelijk uit heeft getrokken.

De gemiddelde rendementontwikkeling bleef positief.

Dat het platform dan vervolgens weet te verdubbelen, op eigen kracht dankzij haar eigen achterban van met name particuliere investeerders, is tekenend voor de markt. “Ik ben vooral blij dat we dat vertrouwen kunnen waarmaken: tijdens de pandemie is onze gemiddelde rendementontwikkeling continu positief gebleven.”

Volgende stap: institutioneel geld

Achteraf gezien kun je stellen dat er voor de institutionele belegger eigenlijk geen goede reden is geweest om de samenwerking met Collin al dan niet tijdelijk te stoppen. “Met het plan was niets mis. Vanuit Collin is dat beeld niet veranderd en wellicht dat we daarom op korte termijn de stap nog eens maken.”

Al staat Jeroen er inmiddels wel wat anders in. “Laat ik het zo formuleren: het traject heeft ons wel een wijze les geleerd en ondanks de huidige groei is de grens gelukkig nog altijd niet in zicht. Een eigen oplossing, met behulp van de eigen achterban, zie ik daarom zeker als één van de alternatieven om de stijgende lijn vol te kunnen houden.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten