Collin Direct gaat strijd aan met pure fintechs

Collin Direct gaat strijd aan met pure fintechs

Collin Crowdfund is een van de grotere crowdfundingplatforms van ons land en staat vooral bekend om haar coaches en relatief veel grote campagnes. In april lanceerde het Collin Direct. Hiermee richt het zich nu ook op kleinere leenbedragen en een snelle doorlooptijd.

Collin Crowdfund werkt met crowdfundcoaches. Deze gaan het gesprek met de ondernemer aan op de locatie van de ondernemer zelf. Dit heeft vaak een positief effect op de campagne. De ondernemer is dankzij de coaches vaak goed op de hoogte van de specifieke kenmerken van crowdfunding en de coach kan tijdens dit bezoek een beter beeld vormen van de campagne.

Bij grote groei- of maatwerkcampagnes is dat essentieel, maar bij een kleine standaard werkkapitaalaanvraag gaan ook de doorlooptijd en aanloopkosten meetellen. Fintechs die een campagne baseren puur op het analyseren van alle transacties van de afgelopen maanden, in combinatie met data van kredietbureaus of databanken, kunnen soms veel sneller schakelen.

Collin Direct: kleinere leenbedragen en snellere doorlooptijd

Hiervoor heeft Collin een nieuw product ontwikkeld onder de naam Collin Direct. Hierbij mikt het op lening-aanvragen van 25.000 tot en met 100.000 euro en met een renterange van 4,9 tot en met 12 procent. Online wordt direct kosteloos een indicatie gegeven van de renterange.

En ook daarna gaat het snel. Na het uploaden van de documentatie wordt binnen twee werkdagen een definitief aanbod gestuurd. Na digitaal ondertekenen wordt deze gepubliceerd en nadat deze is volgeschreven, wat gewoonlijk dezelfde dag is bij Collin Crowdfund, wordt het leenbedrag binnen twee werkdagen overgemaakt. In theorie kan het hele proces dus in één week worden gerealiseerd.

Menselijke factor ook hier doorslaggevend

Dat is zelfs sneller dan sommige online fintechs kunnen bieden. Al ziet algemeen directeur Jeroen ter Huurne dat niet als doelstelling, want op dat gebied verwacht hij dat internationale spelers hem wel kunnen verslaan, zo vertelt hij aan Investeerders.nl. Snelheid is een randvoorwaarde voor veel ondernemers, maar Jeroen denkt met een week doorlooptijd voldoende tegemoet te komen aan de wens van de ondernemer om snel te schakelen.

Los daarvan wil hij het wederom gaan winnen dankzij een menselijke factor. “De expertise van onze kredietbeoordelaars zullen mede het verschil moeten maken.” Want bij de twee dagen beoordelingstijd komt die volgens Jeroen wel om de hoek kijken. “Tijd voor een bezoek is er niet, maar telefonisch of per e-mail is het prima mogelijk om eventuele onduidelijkheid snel weg te nemen. Daarnaast kijken wij niet alleen achteruit, maar zeker ook vooruit.”

‘Wij nemen prognoses zeer serieus bij de beoordeling’

Hiermee doelt Jeroen op het feit dat een algoritme vaak goed in staat is om een transactiehistorie te analyseren, maar minder geschikt is om ook een toekomstprognose te beoordelen. “Bij Collin hebben we op dat vlak inmiddels veel expertise op kunnen bouwen. Wij nemen prognoses daarom zeer serieus bij de beoordeling.”

Dat er desondanks een misser tussen kan zitten, ontkent Jeroen zeker niet. “Ook bij de reguliere leningen raden we investeerders al aan te spreiden, maar bij leningen via Collin Direct dwingen we dat zelfs af door een lager minimum van 100 euro, en een maximuminvestering van 2500 euro per lening.”

Collin Direct is begin april zonder al te veel bombarie gelanceerd, maar volgens Jeroen al een enorm succes. “We zijn gestart zonder er al te veel aandacht op te richten, maar momenteel gaan er zo’n twee aanvragen per week live op het platform.” Jeroen sluit niet uit dat er eind dit jaar dagelijks een wordt geplaatst. “Momenteel is een kredietbeoordelaar al fulltime bezig met Collin Direct en er staat al een vacature uit voor een tweede beoordelaar. Om door te kunnen groeien is deze zeker nodig.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten