Crowdfunding gegroeid met 21 procent

Crowdfunding gegroeid met 21 procent

De crowdfundingmarkt in Nederland is het afgelopen jaar met 21 procent gegroeid. Was de markt van financiering via crowdfunding in 2018 nog zo’n 265 miljoen euro waard, vorig jaar was dat alweer opgelopen tot 321 miljoen euro.

Die 321 miljoen euro die vorig jaar werd opgehaald via crowdfunding, kwam voort uit 3.284 verschillende projecten. Het aantal crowdfundingprojecten is hiermee in een jaar tijd toegenomen met 18 procent.

Vastgoedleningen zijn populair

Investeren in vastgoed is een erg gewild onderwerp bij crowdfundingprojecten. Vastgoedleningen zijn momenteel met 77 miljoen euro goed voor een kwart van de totale financiering via crowdfunding. Een derde van dit bedrag werd overigens opgehaald door particulieren, zo meldt Crowdfundmarkt.

Bijna drie keer zoveel projecten van particulieren

Sowieso lijken particulieren steeds meer open te staan voor crowdfunding. In 2018 waren 590 projecten geïnitieerd door een particulier, vorig jaar was dat aantal opgelopen tot maar liefst 1440. Gezamenlijk wisten deze particuliere projecten 34 miljoen euro op te halen.

Uit een analyse van Fundwijzer blijkt trouwens dat de top vijf crowdfundingplatformen in Nederland vorig jaar goed waren voor 56 procent van de opgehaalde financiering. Ter vergelijking: een jaar eerder waren ze goed voor 60 procent. En de top tien spelers waren vorig jaar samen goed voor 76 procent (tegenover 80 procent in 2018).

Geldvoorelkaar groeit met 51 miljoen euro

De cijfers van de crowdfundingmarkt zijn gebaseerd op gegevens van alle AFM geregistreerde crowdfundingplatformen. Individueel konden er het afgelopen jaar ook mooie cijfers overlegd worden. Zo realiseerde Geldvoorelkaar een groei van 74 procent ten opzichte van het jaar ervoor, doordat er vorig jaar via het platform bijna 51 miljoen euro werd geïnvesteerd in crowdfundingprojecten.

Collin Crowdfund groeit autonoom met 50 miljoen euro

Een andere grote speler in de markt, Collin Crowdfund, sloot het jaar af met een totaal van ruim 206 miljoen euro aan verstrekte leningen. Voor hen was dit een stijging van de portefeuille met zo’n 40 procent. De cijfers zijn enigszins gekleurd, omdat in het laatste kwartaal de portefeuille van Knab Crowdfunding werd geïntegreerd in die van Collin. De autonome groei van Collin bedroeg vorig jaar 50 miljoen euro.

Collin Crowdfund verwacht de komende tijd gewoon verder te groeien, mede door het nieuwe Collin Direct en een verdere specialisatie op vastgoed. Het platform verwacht voor dit jaar met zo’n 70 miljoen euro te kunnen groeien.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten