OPC NK

Ecosia lanceert World Fund

Ecosia lanceert World Fund

De groene zoekmachine Ecosia lanceert samen met een groep investeerders een fonds van 350 miljoen euro. Het fonds richt zich op groene startups. Volgens het bedrijf is dit het grootste fonds in Europa dat zich toewijdt aan klimaatverandering.

Ecosia is opgericht in 2009 en investeert het merendeel van haar verdiensten in het planten van bomen. In maart 2020 vatten de oprichters het plan op om een nieuw fonds op te richten dat de klimaatcrisis aan zou pakken.

Fonds heeft een portefeuille van 350 miljoen

Daarom lanceert Ecosia nu het World Fund, een fonds dat zich richt op startups die technologie bouwen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Op het moment van lanceren bestaat het fonds uit 350 miljoen euro. Meer dan 60 investeerders hebben geld in het fonds gestopt, waaronder oprichters van Europese tech-bedrijven.

Meer dan 60 investeerders belegden in het fonds.

World Fund wil rond 2040 2 gigaton uitstoot besparen, wat het equivalent is van 4 procent van de wereldwijde uitstoot. Dit is een flinke doelstelling voor één bedrijf, zeker aangezien tegen 2030 de uitstoot van de wereld al gehalveerd moet zijn om een opwarming van 1,5 graden tegen te gaan.

Startups moeten aan eisen voldoen

Bedrijven die door het World Fund gesteund willen worden, moeten kunnen aantonen dat ze de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 100 megaton aan CO2 jaarlijks kunnen verminderen. “Alleen bedrijven die een koolstofarme wereld mogelijk maken, worden de meest waardevolle bedrijven van het volgende decennium”, aldus het World Fund.

‘Weinig investeringen in Europese duurzame tech-bedrijven’

“Europa heeft het onderzoek, de innovatie en het politieke bewustzijn om de wereld te leiden in de strijd tegen klimaatverandering in huis. Tot nu toe was er echter geen venture-ondersteuning om ervoor te zorgen dat deze oplossingen van idee naar succes gaan. Daarom lanceren we het World Fund, om de tech-ondernemers van Europa te steunen die de meest waardevolle bedrijven van het volgende decennium zullen creëren en tegelijkertijd de klimaatcrisis zullen aanpakken”, zei Danijel Višević, algemeen partner van World Fund.

Meer dan 50% van technische patenten kwam uit Europa.

Dat er innovatie op het gebied van verduurzaming uit Europa komt klopt. Tussen 2019 en 2020 kwam 50 procent meer van de technische patenten uit Europa, in vergelijking met het aantal patenten uit de VS en China. Maar tot aan 2013 werd er 6 biljoen euro geïnvesteerd door fondsen in Europese bedrijven, terwijl er 25 biljoen en 17 biljoen euro in respectievelijk bedrijven uit de VS en China werd geïnvesteerd.

‘Enorme kans om startups te steunen’

Het World Fund heeft tot nu toe al geïnvesteerd in drie bedrijven: een startup die vleesvervangers op de markt brengt, een bedrijf in afvalvermindering en in Qoa Company. Dit is een bedrijf dat cacao vervangt, een grote bron van CO2-uitstoot in de landbouw.

Het World Fund heeft al geïnvesteerd in 3 startups.

“Er is een enorme kans om de startups te steunen om de klok terug te draaien in de klimaatcrisis en de manier waarop hele sectoren werken te transformeren. Startups die zich bezighouden met klimaatverandering hebben fondsen nodig met diepe zakken en een toewijding om dynamische bedrijven te ondersteunen, zodat ze hun potentieel kunnen waarmaken”, aldus Daria Sarahova, algemeen partner van World Fund.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Zietuwel, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten