Het gemiddelde aandeel van de eigenaar bij een exit

Het gemiddelde aandeel van de eigenaar bij een exit

Als eigenaar van een onderneming ben je altijd bezig met het aandeel dat je in je bedrijf hebt en dat kan bij elke financiële ronde weer een stuk minder worden. Voor veel ondernemers geldt dat ze hun bedrijf willen verlaten met zoveel mogelijk aandelen zelf in bezit. Uit onderzoek onder bedrijven die naar de beurs gingen bleek dat eigenaren gemiddeld 17% van de aandelen bezaten tijdens de exit.

Blossom Street Ventures dook in de cijfers van de zogeheten S1 filings. Zo’n S1 is een prospectus die vereist is door de SEC voor een beursgang, dus die bevat veel interessante gegevens. De durfkapitalist keek naar de S1 filings van 79 beursgenoteerde techbedrijven.

Uit dit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat Mark Zuckerberg 57% van het bedrijf in eigendom had toen hij Facebook naar de beurs bracht. Twitter’s CEO Dick Costolo bezat daarentegen slechts 2 procent bij de beursgang. En Jeffrey Bezos bezat 47 procent van Amazon, terwijl Jack Ma het procentueel een stuk bescheidener deed met 13 procent van zijn geesteskind Alibaba.

Eigenaar bezit gemiddeld 17%

Uiteindelijk blijkt dat een eigenaar gemiddeld 17 procent bezit voor de beursgang, terwijl venture capitalists gemiddeld 56 procent in handen hebben. Met 11 procent ligt de mediaan voor eigenaren iets lager. Het gemiddelde is hoger, vanwege een aantal bedrijven, zoals Google en GoPro, waarvan de eigenaren een groot deel van het bedrijf in handen hadden. “Waarschijnlijk wil je een net zo’n groot aandeel bezitten als deze mensen, zo lang je op z’n minst 11 procent bezit ten tijde van de exit, loop je in lijn met je branchegenoten”, zo schrijft de investeringsmaatschappij.

Veel externe investeringen nodig voor beursgang

Het aandeel van een bedrijf dat toebehoort aan een of meerdere VC’s ligt gemiddeld dus op 56 procent, terwijl de mediaan 62 procent bedraagt. Hierover zegt Blossom Street Ventures: “In andere woorden: als je op zoek bent naar een beursgang, heb je over het algemeen een grote externe investering nodig, dus het aangaan en onderhouden van grote investeerders-relaties is belangrijk.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten