Ruim helft van bedrijven is minstens 2,5 miljoen waard

Ruim helft van bedrijven is minstens 2,5 miljoen waard

Ruim de helft van de transacties die in de eerste helft van dit jaar in het mkb plaatsvonden, had een dealwaarde van 2,5 miljoen euro of meer. Ongeveer één op de zes verkochte midden- en kleinbedrijven wisselde zelfs van eigenaar voor een bedrag van minstens 10 miljoen euro.

Dit blijkt uit de Brookz Overname Barometer, een halfjaarlijks onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in de mkb-overnamemarkt. In vergelijking met het laatste halfjaar van 2016 is het aantal transacties nu met ongeveer 5 procent toegenomen.

Deze cijfers hebben wel alleen betrekking op transacties die zijn gesloten door adviseurs in de responsgroep van Brookz, die wel zegt dat de geïnterviewde overname-advieskantoren samen goed zijn voor ruim 90 procent van de transacties in het midden- en kleinbedrijf.

369 verkooptransacties in zes maanden tijd

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 369 verkooptransacties genoteerd. Hiervan wisselde 45 procent van eigenaar voor een bedrag dat onder de 2,5 miljoen euro ligt. Een dealwaarde van meer dan 10 miljoen euro werd in ongeveer twintig procent van de gevallen overschreden.

Transacties in het mkb (eerste halfjaar 2017)

De sector ‘zakelijke dienstverlening’ was gedurende de gemeten periode verantwoordelijk voor de meeste overnames: 21 procent van alle transacties vond in deze sector plaats. Grote groei daarentegen was waarneembaar in de sector ‘bouw & installatietechniek’, waar het aantal transacties ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar met 60 procent toenam. In het afgelopen jaar zijn de verkoopprijzen in alle sectoren, met uitzondering van de detailhandel, gestegen.

IT & online: grootste EBITDA-multiple

Brookz keek ook naar de gemiddelde EBITDA-multiple per sector. Die is deze periode voor geen enkele sector gedaald. Wel blijkt de toegenomen interesse voor bedrijven in de sector ‘bouw & installatietechniek’ ook wel uit de stijging van diens EBITDA-multiple; die steeg relatief gezien het meest. De gemiddelde EBITDA-multiple was in de sector ‘IT & online’ met 6,05 het grootst.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten