Kredietunies: ’tijd dat de bank ons financiert’

Kredietunies: ’tijd dat de bank ons financiert’

De Vereniging van Samenwerkende Kredietunies (VSK) is afgelopen maandag drie losse samenwerkingen aangegaan. Maar een belangrijke staat er nog op het programma: de bank. Maandag stond de VSK even stil bij de stand van zaken tijdens de Dag van de Kredietunie en toonde het gelijk haar toekomstvisie.

Dat kredietunies graag samenwerken bleek wel uit het feit dat op de Dag van de Kredietunie drie samenwerkingsovereenkomsten zijn getekend. “De samenwerking met professionele partijen zoals de Stichting MKB Financiering en ONL biedt een kans om ons model in Nederland verder te kunnen versterken, ” Aldus voorzitter Rutger Koopmans, voorzitter van de VSK.

Ook is een samenwerking gestart met de ICUL, het samenwerkingsverband van de kredietunies in de staat Indiana (VS). Deze heeft 53 kredietunies als lid, die samen voor 2,7 miljard dollar aan leningen hebben uitstaan. Met deze club wil het meer informatie gaan uitwisselen.

De bank moet de volgende samenwerkingspartner worden

Voor een belangrijke volgende samenwerking kijkt de voorzitter, zelf oud-bankier, nadrukkelijk naar banken: “Kredietunies zijn non-profitorganisaties om ondernemers te helpen groeien. Krediet kan een middel zijn maar is geen doel op zich. Daarmee hebben kredietunies mogelijkheden die banken niet (meer) hebben en kunnen banken op hun beurt kredietunies ondersteunen zodat deze als ‘voorportaal’ voor banken kunnen functioneren.”

Want ondanks dat de bank weer steeds meer financiert, lijkt niet iedereen binnen het mkb daarvan te profiteren. Daar waar vroeger ondernemers met mensen van de bank in gesprek gingen, gaat dit nu grotendeels via digitale modellen. En daar ontstaat een gat die kredietunies kunnen invullen.

Kredietunie kan opstap worden naar de bank

Nederland telt ook een groot aantal andere alternatieve financierders maar ook die werken steeds meer met algoritmes. Dat klinkt efficiënt, maar als je na een aanvraag te horen krijgt dat je blijkbaar niet helemaal voldeed aan de voorwaarden die het systeem stelde, roept dat toch wat vragen op. Ondernemers weten soms niet dat bepaalde bedrijfskeuzes enorm veel invloed kunnen hebben op een aanvraag.

Kredietunies spelen hierop in. Het unieke aan deze financierders is dat de beoordeling veelal gedaan wordt door (oud-)ondernemers uit het (vak)gebied. Die zijn soms beter in staat om niet alleen de bedrijfscijfers maar vooral ook de organisatie en markt van een onderneming te kunnen beoordelen en hun ervaringen te delen met anderen.

Hij ziet een traject waarbij de ondernemer eerst een laag bedrag leent bij een kredietunie, en vervolgens na verloop van tijd deze oversluit bij de bank, dan ook als de ideale situatie. Omdat kredietunies werken met coaches kunnen zij ervoor zorgen dat een bedrijf tegen die tijd zal voldoen aan de strenge eisen van een bank. Natuurlijk is niet elk traject even intensief – niet elke ondernemer heeft dezelfde coachingbehoefte – maar de adviesrol is bij kredietunies wel enorm belangrijk.

‘Met alleen een financiering ben je er nog niet’

Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL en een van de sprekers op het event, vatte het sprekend samen. “Ondernemers hebben een idee en willen dat vandaag nog realiseren. De financiering is voor hen eigenlijk maar bijzaak, een noodzakelijk kwaad. Als ze bij de bank allerlei voorwaarden krijgen terwijl bijna niemand echt met ze in gesprek gaat voelt dat afstandelijk. Alsof ze dealen met een loket.”

Hij ziet ook juist in het vervolgtraject winst. Want zelfs als je scoort en de bank de financiering verstrekt is de wedstrijd volgens hem nog niet gewonnen. “Die begint dan meestal pas. Een financieringsaanvraag kan voor een ondernemer echt voelen als een uitputtingsslag en ondernemers kunnen daarna echt moegestreden zijn. De kans is groot dat het eerste kwartaal vervolgens enorm tegenvalt en dan sta je weer 3-1 achter bij de bank.”

Ministerie steunt verzoek richting de bank

Afgelopen jaren zijn kredietunies actief gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Mona Keijzer, staatssecretaris van dit ministerie, geeft aan dat ze dit met veel plezier mogelijk hebben gemaakt maar dat ze nu wel verplicht is dit komend jaar stop te zetten.

Zij ziet ook de uitdaging die kredietunies hiermee krijgen. Volgens haar is de bank een logische vervanger voor haar subsidie. Banken financieren weer volop, is zij van mening, maar vooral grotere bedragen aan organisaties die daarbij hulp kunnen inschakelen. Bij bedragen tot 250.000 euro, het segment waarin kredietunies opereren, heeft de bank ook volgens haar een zwakke plek.

Los daarvan zitten banken volgens haar met een imagoprobleem. “Banken willen heus wel, maar ondernemers zijn onvoldoende bekend met de voorwaarden. Kredietunies kunnen daarin een belangrijke rol spelen.” Als ondernemers de kleinere bedragen kunnen realiseren bij vakspecialisten die ook nog eens veel ervaring hebben met de wensen van de bank, is dat volgens haar een win-win voor iedereen. Zij steunt daarom het verzoek van de VSK richting banken.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten