S&P stopt met ESG-score in kredietrapporten

S&P stopt met ESG-score in kredietrapporten

De Amerikaanse kredietbeoordelaar S&P stopt met het toekennen van duurzaamheidslabels bij de beoordeling van kredietwaardigheid van bedrijven. Investeerders gebruiken deze score vaak bij het maken van beslissingen. Het besluit valt samen met groeiende kritiek op ESG-scores.

Om investeerders een beter beeld te geven van hoe bedrijven scoren op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed bestuur bestaat de ESG-score. ESG is een afkorting van Environmental, Social en corporate Governance. Investeerders kunnen rapporten inzien over ESG-prestaties van bedrijven om zo duurzaam te beleggen.

ESG-score in kredietrapporten

Sinds 2021 geeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar S&P een ESG-score aan kredietrapporten. Sindsdien krijgen bedrijven een score over de kredietwaardigheid, variërend van AAA tot D, én een ESG-score van 1 tot en met 5.

‘De uitgebreidere toelichting is het meest effectief om investeerders inzicht te geven.’

Nu maakt de beoordelaar bekend dat het stopt met de ESG-score in de algemene kredietrapporten. Bij nadere beschouwing bleek dat de uitgebreidere toelichting het meest effectief is om investeerders inzicht te geven, aldus S&P.

Kritiek op ESG-scores

Vanuit meerdere hoeken kwam de afgelopen tijd ook kritiek op deze score. De openbaar aanklager van de staat Texas klaagde S&P vorig jaar aan vanwege de ESG-scores in de kredietrapporten. De scores zouden de rechten van consumenten schenden.

Volgens milieuorganisaties dragen ESG-scores onvoldoende bij aan een beter milieu. Uit recent onderzoek bleek dat ESG-scores vaak gebaseerd zijn op nog te verrichten inspanningen. Veel bedrijven maken deze beloftes uiteindelijk niet waar.

‘Bedrijven met een slechtere ESG-score doen vaak juist meer voor milieu of mensenrechten.’

Bedrijven die door grote beloftes een goede ESG-score haalden, presteerden uiteindelijk vaak slechter dan concurrenten met een slechtere score die meer voor milieu of mensenrechten deden. Doordat bedrijven met goede ESG-scores goedkoper kunnen lenen, zou de score zelfs verduurzaming tegenwerken.

Impact investeerders is klein

Dat S&P nu stopt met ESG-scores in kredietrapporten is vooral symbolisch, aangezien de beoordelaar nog steeds aparte, uitgebreide, ESG-rapportages blijft uitbrengen. Investeerders kunnen beoordelingen van duurzaamheid van andere partijen gebruiken om, zoals Sustainalytics, MSCI en ISS om duurzaam te beleggen.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten