Startups kampen met bekoeld investeringsklimaat

Startups kampen met bekoeld investeringsklimaat

Investeerders maken zich op voor economische barre tijden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en inflatie. Daarom roepen venture capital-bedrijven massaal op tot kostenverlagingen bij startups. Ook zouden bedrijven de hoop op nieuwe investeringsrondes moeten laten varen.

Grote investeringsmaatschappijen zoals Lightspeed Venture Partners, Craft Ventures, Sequoia Capital en Y Combinator hebben hun portfolio-bedrijven geadviseerd alle zeilen bij te zetten. Dat melden verschillende media-outlets, waaronder TechCrunch en de Wall Street Journal.

‘Kans op nieuwe ophaalronde extreem laag’

De venture capital (VC)-bedrijven zeggen dat startups op hun centen moeten letten, zoals door kosten te verlagen. Ook zouden zij niet moeten uitgaan van grote, nieuwe investeringsrondes. Zo ook Y Combinator, een incubator uit Silicon Valley die aan de wieg stond van onder andere Dropbox en Airbnb.

De snelkookpan stuurde oprichters eerder deze maand een brief met de boodschap ‘zich voor te bereiden op het ergste’, aldus TechCrunch. Bedrijven moeten in 30 dagen hun runway verlengen tot 24 maanden, schrijft Y Combinator. Oftewel, zij moeten 2 jaar kunnen rondkomen zonder nieuw kapitaal. Ondernemingen die niet zelfvoorzienend of winstgevend zijn, moeten nu geld aannemen van investeerders met oog op slechtere tijden.

“We adviseren dat je je plannen wijzigt.”

“Als het je plan is om geld op te halen in de komende 6-12 maanden, zou je geld ophalen in de piek van de recessie”, schrijft de investeerder. “Onthoud dat je kansen op succes extreem laag zijn, zelfs als je bedrijf het goed doet. We adviseren dat je je plannen wijzigt.”

Ontslagrondes bij Gorillas, Klarna en Netflix

Een aantal techbedrijven heeft dit advies al ter harte genomen. Onlangs zijn er grote ontslagrondes geweest bij flitsbezorgers Getir en Gorillas. Hetzelfde geldt voor betalingsdienst Klarna en videostreamingdienst Netflix. Tenslotte is er bij Facebook nu een aannamestop, meldt NOS.

De afgelopen jaren haalden startups recordbedragen op.

De afgelopen jaren haalden startups in Nederland nog recordbedragen op. In 2021 werd maar liefst 5,3 miljard euro in jonge bedrijven gestoken. Dat was ruim drie keer zoveel als in 2020.

Volgens Johan van Mil, co-founder van investeringsfonds Peak, verbranden dit soort bedrijven heel veel geld. Dat is met de huidige economische onzekerheid onverstandig. “Dit is de normale cyclus. In de natuur heb je ook vier seizoenen”, zegt van Mil tegen de NOS. “We gaan nu richting winter.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten