Toename investeringen vakantiewoningen Spanje

Toename investeringen vakantiewoningen Spanje

In 2022 zag de Costa del Sol in Spanje 22 procent meer buitenlandse investeringen in vakantiewoningen dan een jaar eerder. Dit zorgde voor een kapitaalgroei van 11.7 procent in de regio. Ook werden er meer vakantiewoningen gekocht in Portugal.

Dit blijkt uit onderzoek van Directimo, een property technology-startup. Het bedrijf vergeleek de investeringslandschappen populaire bestemmingen voor vakantiewoningen in Europa.

Sterke groei woningwaarde Costa del Sol

In de afgelopen drie maanden is de gemiddelde woningwaarde met 2.9 procent gestegen in de Costa del Sol. Door de sterke bezetting van huurhuizen, op bijvoorbeeld Airbnb, genereren eigenaars extra huurinkomsten van 5 procent netto. Volgens het onderzoek zorgt dit voor een jaarlijks gemiddeld rendement op het kapitaal van 17 procent. Dit kan oplopen naar 20 procent als de groei aanhoudt.

Regionale verschillen

In de Algarve groeide het kapitaal met 13 procent, terwijl de groei in het gebied rond Lissabon vertraagde. Tegelijkertijd lijkt Zuid-Frankrijk minder investeerders aan te trekken. Tussen juli 2022 en juni 2023 was de gemiddelde kapitaalgroei in de regio Provence Côte d’Azur 3.75 procent. Het handelsvolume daalde in dezelfde periode met 18.8 procent.

In Italië blijven de prijzen van vakantiewoningen dalen, als gevolg van de demografische krimp in het land. De Spaanse en Portugese eilanden tonen juist een sterke kapitaalgroei, met een jaarlijkse groeisnelheid van 12.4 procent op de Balearen en 13 procent op de Canarische Eilanden. Op Madeira was de groei in het afgelopen jaar 15.9 procent.

‘De vraag naar luxe vakantiewoningen wordt onderbouwd door cijfers uit het onderzoek.’

“De vraag naar premium en luxe vakantiewoningen en een op de koper gerichte dienstverlening van begin tot eind is een realiteit die wordt onderbouwd door feiten en cijfers in ons onderzoek”, vertelt Willy Dicu, managing partner bij Directimo. “We begeleiden investeerders en zoekers van tweede huizen door het dynamische landschap, waarbij we gebruikmaken van onze geïntegreerde inzichten en expertise om vertrouwen te geven in hun beslissingen.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten