Beleggen in aandelen

Stappenplan voor mensen die zelf aandelen kopen. Zelf geld beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven is een populaire manier om je vermogen te laten groeien. Maar hoe pak je dit aan: ga je voor koerswinst of dividend en kies je elk aandeel zelf of beleg je in een fonds?

Inhoud:

Zelf geld beleggen in aandelen

zelf beleggen in aandelen op de beursEr zijn veel verschillende manieren waarop je geld kan beleggen maar handelen in aandelen blijft populair.

Als je start met beleggen koop je aandelen op de beurs en verdien je geld als je deze later verkoopt tegen een hogere koers, of als het bedrijf waarin je belegt dividend uitkeert. Je lift mee als een bedrijf groei en/of winst realiseert in een bepaalde periode.

Let op: beleggen in beursgenoteerde aandelen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Aandelen kopen op de beurs

Als je in aandelen wilt beleggen van een beursgenoteerd bedrijf dan kun je meestal niet zomaar bij de onderneming zelf nieuwe aandelen kopen. Je moet je hiervoor eerst een beleggingsrekening openen bij een beleggingsplatform, ook wel brokers genoemd. Enkele bekende online brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Geld verdienen met beleggen

rendement op een belegging in aandelenHistorisch gezien is het gemiddelde rendement op aandelen zo’n 7 project per jaar. Het rendement van beleggen in beursgenoteerde aandelen komt op twee manieren tot stand:

  1. Als de koers (waarde van een aandeel) stijgt
  2. Als het bedrijf dividend uitkeert

Als je aandelen koopt duurt het vaak even tot de koers gestegen is. Bijvoorbeeld tot het bedrijf een grote klant binnenhaalt of omdat het marktaandeel van het bedrijf groeit. Je kunt dan je aandeel met winst verkopen. Een bedrijf kan ook dividend uitkeren. Bedrijven die winst maken geven hiervan vaak een deel aan aandeelhouders (dividenduitkering).

Beide opties vragen om wat geduld en bij beide loop je het risico dat een bedrijf ook in waarde kan dalen. Op lange termijn blijkt beleggen in aandelen voor veel mensen financieel interessant.

Met de handel in aandelen kun je als belegger veel geld verdienen. Al kun je jouw inleg ook verliezen.

via een broker een portefeuille opbouwen

Je eerste aandelen kopen

Als je voor het eerst gaat beleggen kan het lastig zijn om te bepalen welke aandelen je moet kiezen. Brokers geven vaak veel informatie over aandelen, zoals het verloop van de koers of delen advies van analisten, maar die info is vaak gericht op bestaande aandeelhouders.

Ze vertellen niet met welke aandelen je nu het beste kunt beginnen. Je moet dus zelf op zoek. Bijvoorbeeld met de volgende strategie:

Een keuze maken uit de aandelen aan de AEX

Veel mensen die starten met beleggen kopen aandelen die genoteerd staan aan de AEX. Dit is de beurs voor de grootste bedrijven van Nederland. Denk aan aandelen van bijvoorbeeld ASML, Shell, ING of Ahold. Brokers tonen vaak welke aandelen veel verhandeld zijn, wat inspiratie kan geven.

De lijstjes zijn geen advies. Dat er veel verhandeld is in een aandeel betekent óók dat er veel mensen zijn die het aandeel juist verkopen. Maar als je voor het eerst gaat beleggen kan een hoog handelsvolume zeker een positief teken zijn.

Aandelen voor beginners.

Aandelen onderverdelen in sectoren

Een eerste keuze als je gaat beleggen kun je maken op basis van de sector. Als je bijvoorbeeld wilt beleggen in Nederlandse aandelen dan zijn ASML, Adyen, ASMI en BESI allemaal technologische bedrijven. Hetzelfde geldt voor ING, ABN Amro en NN Group die juist allemaal opereren in de financiële sector.

Meerdere aandelen uit dezelfde sector kan slim zijn, als je denkt dat het daarmee goed gaat en niet weet welk bedrijf daaruit het beste gaat presteren. Maar afhankelijkheid van één sector kan een risico betekenen. Door aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren spreid je risico’s.

Spreiding in verschillende sectoren kan risico’s beperken.

Spreiding vergroot de kans op een gemiddeld rendement

beleggingsfondsen, etfs en beurzenDoor te beleggen met veel spreiding in sectoren heb je telkens een paar goede en minder goede aandelen. Welke sectoren of aandelen dan het slimst zijn, blijft een persoonlijke keuze.

Om een voorbeeld te geven: bij een goede economie doet technologie het vaak goed. Als er inflatie ontstaat en rentes stijgen doen banken het soms beter. Bij een rustige periode is voeding relatief goed. Bij onrust is er ondanks afnemende vraag van de markt toch vaak een goede prijs voor grondstoffen. Een eerste selectie kan dan bestaan uit bijvoorbeeld aandelen van ASML, ING, Ahold en Shell.

Er zijn dan altijd mensen die het beter doen dan jij, doordat ze veel of zelfs alleen in de best presterende sector investeren. Maar waar winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Als je alleen belegt in de verkeerde sector kun je daarmee ook veel geld verliezen. Als je net start met beleggen is het gemiddelde rendement vaak al een prima resultaat.

Beleggen in aandelen uit de NASDAQ of S&P500

In Nederland is de AEX een populaire index maar in de meest verhandelde aandelen staan ook regelmatig Amerikaanse bedrijven. Het rendement op die aandelen is soms net wat beter. De S&P500 is redelijk vergelijkbaar met de AEX maar de NASDAQ staat bekend om grote technologische bedrijven:

  1. Apple
  2. Microsoft
  3. Amazon
  4. Alphabet (Google)
  5. META (Facebook/Instagram/Whatsapp)

Deze aandelen zijn ook populair onder veel kleine Nederlandse beleggers. Ook andere aandelen uit de NASDAQ zijn sterk afhankelijk van de technologische sector, zoals Nvidia, Adobe, Intel of AMD. Verder zijn Tesla, PayPal en Netflix populair onder Nederlandse beleggers.

Bij een goede economie levert de NASDAQ vaak de grootste koerssprongen op. Zo ligt het gemiddelde jaarlijkse rendement van de NASDAQ rond de 10 tot 12 procent. Vooral de laatste vijf jaren groeide de NASDAQ hard. Al hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat technologie de komende vijf jaar ook zo dominant blijft. Ook beleg je hier in dollars, wat een valutarisico kan geven.

Koers NASDAQ-index

Beleggen in dure of goedkope aandelen

Als je vandaag begint met beleggen is het lastig om een aandeel te vinden dat nog niet te duur is. Populaire aandelen zijn vaak al veel geld waard. Als beginnende beleggers lijkt het dan alsof die al de top hebben bereikt, en je daarop eigenlijk alleen maar verlies kunt maken.

Veel starters slaan marktleiders over en gaan op zoek naar nieuwe groeiers. Maar grote bedrijven kunnen vooraf goed hun winst voorspellen. Ook kun je hier al veel verdienen aan dividend (winstuitkeringen) en  kunnen ze veel investeren in overnames, of risico’s spreiden.

Juist als nieuwe belegger kun je vaak beter kiezen voor een brede selectie van aandelen die al populair zijn dan dat je investeert in allemaal verschillende onbekende, kleinere of minder geliefde aandelen. Zonder ervaring is het lastig om daar echt de kansen in te ontdekken.

Opkomst van etf’s (indexbeleggen)

geld spreiden met ETF-beleggenAls je wilt beleggen in aandelen van veel verschillende bedrijven kun je deze zelf kiezen, maar er zijn ook beleggingen waarmee je direct in een hele index belegt.

Als je aandelen telkens zelf koopt of verkoopt betaal je transactiekosten. Ook kan de verdeling na een tijdje uit balans raken. Bijvoorbeeld doordat sommige aandelen het heel goed doen en dus naar verhouding een groot deel van je portfolio bepalen, en de spreiding van andere aandelen daardoor beperkt.

Hierdoor zijn er steeds meer nieuwe beleggers die kiezen voor het beleggen in etf’s. Dit zijn een soort indexproducten waarbij je in één keer in een grote groep aandelen belegt. Bijvoorbeeld in alle aandelen van de AEX, Nasdaq of S&P500. Maar je kunt ook kiezen voor een Dividend ETF met alleen aandelen met relatief veel dividend, of juist in een etf van aandelen uit opkomende sectoren.

Beleggen in etfs

Risico’s van aandelen

Risico's en rendement van investeren in aandelenAls je denkt dat een bedrijf of sector het erg goed doet, kun je investeren in aandelen en zo profiteren van de toekomstige resultaten. Historisch gezien levert beginnen met beleggen een goed rendement op, maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Er zijn risico’s aan de handel in aandelen verbonden. Regelmatig gaat het mis. Beursgenoteerde bedrijven gaan zelden zomaar failliet, maar de waarde van de aandelen kan sterk dalen. Bijvoorbeeld omdat de sector het slecht doet, omdat het bedrijf zelf veel klanten of omzet verliest.

Denk bijvoorbeeld aan Volkswagen die met de uitstoot had gesjoemeld, Facebook die het niet zo nauw nam met de privacy van haar gebruikers of modebedrijven die de kleding laten maken onder mens-onvriendelijke of zelfs gevaarlijke omstandigheden.

Ook kunnen er altijd nieuwe concurrenten ontstaan. Zo was NOKIA rond het jaar 2000 zo’n 50 euro per aandeel waard, totdat de van iPhones en Samsung-telefoons op de markt kwamen.

Koers van Nokia-aandelen.

Hierdoor is beleggen niet voor iedereen weggelegd. In Nederland zijn er zo’n twee miljoen mensen die beleggen in aandelen. Je moet je geld langere tijd kunnen missen en als het rendement tegenvalt loop je het risico dat je (een deel van) je inleg nooit meer terugziet.

Koers afhankelijk van vraag en aanbod

belangrijkste risico'sDe koers van beleggingen is niet alleen afhankelijk van de koers-winstverhouding, maar vooral van het gedrag van beleggers.

Simpelweg de markt, oftewel de vraag en aanbod van het aandeel, is reden van een stijging of daling. En het gedrag van mensen die in aandelen handelen is niet altijd verklaarbaar.

In aandelen handelen kent risico’s. Ook zonder problemen verloopt de koers van een aandeel niet altijd logisch.

Soms doet een onderneming het beter dan voorspeld en is het in goede financiële gezondheid, maar daalt de koers van het aandeel toch. Bijvoorbeeld omdat aandeelhouders nóg betere resultaten hadden verwacht of vinden dat de vooruitzichten verslechteren. Of soms investeren beleggers gewoon liever ergens anders in. Dat ligt dan niet direct aan het bedrijf zelf en maakt het dus onverklaarbaar waarom een koers daalt.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Beleggen in dividend-aandelen

aandeel kopen om het dividendAls je belegt in jonge bedrijven of ondernemingen in opkomende markten dan is koerswinst meestal je doel. Maar van veel bedrijven kun je aannemen dat de bedrijfswaarde redelijk is gestabiliseerd.

Bijvoorbeeld omdat en onderneming al lang bestaat en het marktaandeel stabiel blijft. De koerswinst van het aandeel is dan beperkt, toch kan het vanwege dividend interessant zijn om te gaan beleggen in deze aandelen.

Dividend is het deel van de winst dat aandeelhouders ontvangen. Geld verdienen met dividendaandelen gaat dus vanzelf, al is het geen zekerheid. Om te beginnen moet het bedrijf wel winst uit kunnen keren. Daarnaast zijn ondernemingen het niet verplicht, ook niet als ze voldoende middelen hebben om dit te doen. Bestuurders kunnen er ook voor kiezen om het geld te investeren in het bedrijf zelf.

 Als eigenaar van aandelen ontvang je soms dividend. Dit is geld dat bedrijven uitkeren aan aandeelhouders.

Als een bedrijf weinig winst of zelfs verlies maakt, dan is de kans groot dat je als aandeelhouder geen dividend uitgekeerd krijgt over je aandeel. Dit is een groot verschil met beleggen in obligaties, waarbij je periodiek een afgesproken rentepercentage ontvangt in ruil voor het beschikbaar stellen van jouw geld.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

investering checken via mobiel

Verschillen in beleggingsfondsen

Grofweg zijn er twee verschillende manieren om in fondsen te beleggen:

Passief: Een passief indexfonds belegt in een hele index. Het verandert de samenstelling alleen als de index wijzigt. Soms hanteert het een maximum per individueel aandeel om de verdeling te garanderen. Passieve fondsen zijn vergelijkbaar met etf’s.

Actief: Een actief fonds heeft beheerders. Deze kiezen specifiek aandelen waarvan zij denken dat die het beter doen dan gemiddeld. Door de aan- en verkoopbeslissingen op de korte termijn te baseren, hopen ze een beter rendement op hun beleggingen te behalen. Dat lukt vaak, al laten beurskoersen zich niet altijd voorspellen. Ook rekent een actief beleggingsfonds hogere kosten, wat het rendement beïnvloedt.

Fondsen werken vaak met meerdere risicoprofielen. Een defensief profiel is bijvoorbeeld gericht op het behouden van het vermogen. Een defensieve belegger probeert risico’s deels te vermijden door te beleggen in aandelen die koersvast zijn en dividend uitkeren. Een offensief profiel is gericht op snellere vermogensgroei. Daarvoor is ook koerswinst nodig en die blijkt lastiger te voorspellen.

Een beleggingsfonds wil een index verslaan. Een indexfonds zoekt winst dankzij lagere kosten.

portefeuille beheren via een app

Aandelen combineren met andere producten

verschillende vormen van beleggenNaast de spreiding tussen verschillende sectoren en landen kiezen de meeste beleggers er ook voor om  aandelen te combineren met een belegging in crypto’s, vastgoed of obligaties.

Bij grote beleggers zijn de minder risicovolle obligaties populair. Waar aandelen fors kunnen stijgen of dalen in waarde, zijn obligaties wat stabieler. Hoewel hier tegenover staat dat het rendement vooraf al is beperkt, kan het slim zijn om ook een aantal obligaties in je portefeuille op te nemen.

Starters met een lange beleggingshorizon kiezen er relatief vaak voor om ook in crypto’s te beleggen. Deze beleggingsproducten hebben historisch gezien juist grotere koersverschillen, wat naast een verhoogd risico mogelijk ook een interessant rendement kan opleveren.

De ideale verhouding tussen speculeren in risicovolle crypto’s, reguliere aandelen of de veiligere obligaties hangt met name af van de periode waarin je wilt beleggen en hoeveel risico’s je wilt nemen met je beleggingen.

Als aandeelhouder ook mede-eigenaar

beleggen in shell maakt je voor een deel eigenaarDe term aandeel staat letterlijk voor een aandeel binnen een bedrijf. Als je een aandeel koopt ben je met deze aankoop dus mede-eigenaar geworden en kun je invloed uitoefenen op het bedrijf.

Vaak kun je naar aandeelhoudersvergaderingen. Soms kun je zelfs meestemmen over bepaalde beslissingen. De aandelen van bedrijven op de beurs verschillen niet zoveel met die van lokale bedrijven al zijn er wel verschillende soorten aandelen en zijn er soms voorwaarden aan verbonden.

Omdat beursgenoteerde bedrijven veel aandeelhouders hebben is er meestal wel een onderscheid gemaakt. Bijvoorbeeld in wie stemrecht heeft of welke aandeelhouder invloed kan uitoefenen. Dit is in de statuten opgesteld en verschilt per bedrijf. Zo moet je bijvoorbeeld soms een bepaald percentage van de aandelen hebben om tijdens een aandeelhoudersvergadering iets op de agenda te zetten.

Tijdens aandeelhoudersvergaderingen bemoeien grote beleggers zich soms écht met het bestuur.

Grote aandeelhouders gebruiken dit recht soms, en bemoeien zich dan écht met het bestuur. Als particuliere aandeelhouder is je eigendom zo klein dat je invloed te verwaarlozen is. De meeste mensen houden zich hier ook niet mee bezig. Ze beleggen alleen in aandelen omdat geld te verdienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in beursgenoteerde aandelen:

Hoe beleg ik in aandelen?

Je kunt je geld laten beleggen door een fonds of vermogensbeheerder. Als je liever zelf aandelen wilt kopen van een beursgenoteerd bedrijf dan kun je een beleggingsrekening openen bij een broker. Dit is een soort marktplaats waarop je kunt handelen in aandelen en andere soorten beleggingen.

Wat is een goed moment om in aandelen te beleggen?

Als je in aandelen wilt beleggen, dan wil je ze graag op een gunstig moment kopen. Staat de beurskoers hoog, dan kan het een strategie zijn om te wachten tot de koers daalt. Al weet je vooraf niet wanneer dat gebeurt. Daardoor geeft men vaak het advies om stapsgewijs in te stappen.

Time in the market beats timing of the market‘, is een bekend gezegde in het wereldje. De achterliggende gedachte is dat een afwachtende houding, waarbij je wacht op het ideale moment waarop de beurs is gedaald, vaak meer kost dan oplevert.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan