menu

€3,5mrd van private equity en VC’s voor Nederlandse bedrijven

€3,5mrd van private equity en VC’s voor Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar voor 3,5 miljard euro aan investeringen aangetrokken van private-equityhuizen en venture-capitalbedrijven. Het is voor het eerst sinds de crisis dat dit bedrag zo hoog is. Volgens de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen is de markt momenteel goed in balans: bedrijven hebben de investeerders zelfs voor het uitkiezen.

Vorig jaar waren er in totaal 179 vaderlandse bedrijven die die 3,5 miljard euro aan private-equityinvesteringen wisten aan te trekken van binnen- of buitenlandse participatiemaatschappijen. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om buyouts, die totaal een waarde van 2,8 miljard euro vertegenwoordigden. Enkele grotere buyouts van vorig jaar zijn Hunkemöller, Koninklijke Ten Cate en Roompot Vakantieparken.

‘Buyouts goed voor Nederlandse bedrijfsleven’

“Buyouts zijn essentieel voor de dynamiek van bedrijven en daarom goed voor het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. “Private equity helpt bedrijven om ‘best in class’ te worden door onder andere het begeleiden van groei, internationalisering, opvolgingstrajecten, ingewikkelde transities naar nieuwe businessmodellen of herstructureringen na faillissementen. Het is goed om in de cijfers terug te zien dat dit geldt voor zowel het grotere bedrijfsleven als het (groot-)MKB.”

Verder faciliteerden buitenlandse private-equitypartijen investeringen in Nederlandse bedrijven ter waarde van 1,7 miljard euro, wat een lichte daling is ten opzichte van 2015. Ook kregen vorig jaar meer dan tweehonderd Nederlandse starters een venture-capital-investering met een totale waarde van 185 miljoen euro, een trend die vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Deze investeringen kwamen vooral van Nederlandse partijen, al investeerden buitenlandse partijen alsnog 71 miljoen euro in 37 verschillende bedrijven.

De weg naar boven lijkt gevonden

Volgens de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen geldt er momenteel een gezond verkoopklimaat voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Nederlandse fondsmanagers worven 2,4 miljard aan nieuw kapitaal, waarvan 725 miljoen is geworven door Nederlandse venture capitalists, een record. Voorzitter Annemarie Jorritsma zegt bijzonder tevreden te zijn over het hoge bedrag aan vc-fondsenwerving. “Na enkele zorgelijke jaren waarin erg weinig geld werd opgehaald lijkt er nu de weg naar boven gevonden te zijn. Dit duidt er op dat het overheidsbeleid (denk aan de SEED Capital-regeling, het Dutch Venture Initiative en regionale regelingen) waar de NVP altijd voor gelobbyd heeft, effect beginnen te sorteren.”

Reacties