‘Financiering voor vrouwelijke ondernemers prioriteit Code-V’
Slechts 10 procent van alle financiële producten in Nederland gaat naar vrouwelijke ondernemers toe, terwijl 38 procent van alle ondernemers vrouw is. Dit bleek uit onderzoek van ABN Amro in 2023. Code-V maakt dit punt nu haar eerste prioriteit. Investeerders.nl ging in gesprek met Marianne Bruijn, managing director bij Code-V, over de aanpak hiervan.
Code-V is een initiatief dat zich inzet voor volledig gelijke criteria voor vrouwelijke ondernemers. Komende jaren wil het daarbij verschillende punten aanpakken. Op 19 juni ging het in gesprek met haar ruim 80 leden over de prioritering van haar stappen. Een eerste punt waar Code-V zich op focust is het inzichtelijk krijgen van de drempels die vrouwen ervaren bij zakelijke financiering.
‘Systeem verwacht overdreven resultaat’
Marianne Bruijn, op 1 mei gestart bij Code-V als managing director, geeft aan dat er bij het overwegen en aanvragen van een financiering nog veel drempels voor vrouwen bestaan. Een eerste stap waar Code-V mee aan de slag gaat is om deze inzichtelijk te maken, want volgens Bruijn gaat het helaas verder dan het nalopen van de financieringsvoorwaarden zelf.
Financiers en investeerders zijn zich meestal niet bewust dat ze onderscheid maken en toch met een gender bias een financieringsaanvraag beoordelen. En dat zie je terug in de werkwijze. Zo zijn investeerders bijvoorbeeld gewend dat ondernemers plannen indienen met een typische hockeystick-prognose.
‘Vrouwen zijn in hun plannen vaak realistischer over toekomstige resultaten’
Bruijn: “Vrouwen zijn in hun plannen vaak realistischer, of soms zelfs relatief bescheiden over toekomstige resultaten. Ook stellen ze de maatschappelijke impact die ze maken met hun onderneming voorop. Dat maakt de plannen niet minder ambitieus, alleen minder overdreven. Dit verkleint vaak de kans op financiering, omdat er nog geen benchmark is of ze komen in de benchmark minder positief naar voren. Dat is een fout in het systeem, die we willen aanpakken met Code-V.”
‘Vrouwen woensdagmiddag aan het schoolplein’
Het financiële systeem is gebaseerd op benchmarks die volledig op het gedrag van mannen is gebaseerd. Vooral bij durfkapitaal is de kloof bijzonder groot. Uit eerder onderzoek van Techleap blijkt dat slechts 0,7 procent van groeikapitaal naar vrouwelijke ondernemers gaat. “Als investeerders kijken naar een pitch van een vrouw, dan beoordelen ze deze ondernemer vaak onbewust als iemand die parttime werkt, omdat ze verwachten dat ze op woensdag haar kinderen van school haalt. Los van de inhoud van je pitch: probeer met dat beeld maar eens risicovol vermogen los te peuteren bij een groep mannelijke investeerders.”
Het financiële systeem is ontworpen door en voor mannen
Het financiële systeem is ontworpen door en voor mannen. Om die reden maakt Code-V het haar eerste prioriteit om inzicht te krijgen in alle zichtbare, maar vooral ook alle onzichtbare drempels waar vrouwen mee te maken krijgen als ze een zakelijke financiering overwegen of aanvragen. En welke interventies helpen in het wegnemen van deze drempels.
Hiervoor is Code-V een kwalitatief onderzoek gestart samen met Radboud Universiteit en de VU en werkt het samen met Deloitte en Erasmus Center for Entrepeneurs ECE aan een eigen data dashboard. Dit najaar verwacht Code-V de eerste bevindingen en aanbevelingen te kunnen presenteren aan de ruim 80 aangesloten leden, maar ook aan het KVK online ondernemersplatform waar o.a. Stichting MKB Financiering aan werkt.
Reacties