Flatex in Nederland actief met gratis transacties

Flatex in Nederland actief met gratis transacties

Flatex, een grote broker uit Duitsland, wordt actief in de Nederlandse effectenhandel. Door BinckBank en DEGIRO is de beurshandel voor particuliere beleggers al een stuk goedkoper worden en de verwachting is dat Flatex de boel weer eventjes komt opschudden.

Flatex is de zoveelste speler die de transactiekosten deels of soms helemaal niet verrekent. iDealing uit het Verenigd Koninkrijk, Trading212 uit Bulgarije, eToro uit Isräel en Bux uit Nederland werken op eenzelfde manier. Eerder dit jaar kwam ook de nieuwe online broker Tradealot prijsvechten in ons land.

Via Flatex kunnen particuliere beleggers handelen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s, turbo’s en contracts for difference (CFD’s). Volgens het Financieel Dagblad komen daar later dit jaar ook opties en futures bij.

‘Wij zijn anders dan de meer exotische partijen’

Jeroen Sonsma, directeur Nederland van Flatex, benadrukt dat de Duitse broker zeker niet de eerste is die met gratis handel komt. “Laten we zeggen dat er enkele meer exotische partijen zijn die een klein marktaandeel hebben. Wij zijn anders. Bij ons geen website die met een machine is vertaald. Wij hebben een Nederlandse directeur, en behoudens het Duitse accentje van de Nederlandstalige klantenservice merk je niet dat deze partij uit Duitsland komt.”

Zo verdient Flatex geld

Flatex compenseert de gratis transactiekosten doordat het commissies krijgt van aanbieders van financiële producten. In Nederland is dat verboden, maar in Duitsland niet. Ook verdient Flatex met commissies van Tradegate, het Duitse handelsplatform waarop de orders worden uitgevoerd.

Dochterbedrijf van Fintech Group

Achter Flatex zit Fintech Group, dat een beurswaarde heeft van zo’n 350 miljoen euro. In Duitsland heeft het naar eigen zeggen ruim een kwart van de markt in handen, terwijl het in Oostenrijk zelfs om de helft gaat.

Gerelateerde berichten