Karmijn Kapitaal werkt aan derde fonds

Karmijn Kapitaal werkt aan derde fonds

In de loop van dit jaar wil Karmijn Kapitaal, dat dit jaar precies tien jaar bestaat, op zoek naar een derde fonds. In de podcast ‘Leaders in Finance’ sprak Jeroen Broekema met medeoprichter Désirée van Boxtel die vertelde over de resultaten van de eerdere twee fondsen, plannen met het derde fonds en veelvuldig over haar eigen achtergrond en ontwikkelingen.

Karmijn Kapitaal is een investeringsmaatschappij dat is opgericht door drie vrouwen en bewust investeert in bedrijven die (mede) worden geleid door vrouwen. Het werd in 2010 opgericht door Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke.

Eerste twee fondsen leverden 17 investeringen op

In eerste instantie wilden de dames graag een fonds van 50 miljoen euro bij elkaar brengen. In de podcast ‘Leaders in Finance’ praat medeoprichter Désirée van Boxtel met Jeroen Broekema hier open over. Zo vertelt ze dat ze vooraf dachten dat het in tien maanden tijd wel zou moeten lukken. Uiteindelijk bleken ze er bijna tweeënhalf jaar over te doen. En toen ging het eigenlijk nog maar om 46 miljoen, dus de 50 miljoen is niet eens ooit gehaald.

Dat bedrag werd in vier jaar tijd geïnvesteerd in zeven bedrijven. Daarna volgde een volgende fonds met een waarde van 90 miljoen. Ook dat bedrag werd weer geïnvesteerd, dit keer in tien verschillende bedrijven. In totaal heeft Karmijn Kapitaal nu dus in 17 bedrijven geïnvesteerd en hebben ze ook weer zes bedrijven uit hun portefeuille verkocht. Ook was er een faillissement, met het in 2014 overgenomen Fred de la Bretonière.

Karmijn Kapitaal heeft in 17 bedrijven geïnvesteerd.

‘In de loop van dit jaar naar derde fonds’

Désirée blikt niet alleen terug maar kijkt in de podcast ook vooruit. Ze weet te vertellen dat ze met de elf bedrijven die Karmijn Kapitaal nu in haar portfolio heeft ook nog eens een stuk of vijftien acquisities heeft gepleegd. “En we werken  hier met dertien mensen, dat gaat ook niet heel veel groter worden. Het is een mooi team om mee samen te werken en we gaan ergens in de loop van dit jaar op zoek naar fonds drie.”

Met de podcast ‘Leaders in Finance‘ kun je luisteren naar gesprekken met leaders in de financiële dienstverlening. Luister hier de editie met Désirée terug.

Dat derde fonds wil Désiréé graag van ongeveer dezelfde grootte maken. “Hoe de situatie nu gaat zijn is natuurlijk de vraag. Daar kunnen we nog niet zo veel over zeggen. We kunnen gelukkig nog vooruit en we zien ook dat er toch ook ondernemers zijn die ondanks corona voortgaan met hun plannen om een investeerder aan boord te halen. Dus ze zullen ook geld nodig hebben.”

Gelukkig gaan ondernemers verder met hun plannen om een investeerder aan boord te halen.

Tegenover Jeroen vertelt Désirée meer over hoe de groep investeerders die al is ingestapt of die het derde fonds moet financieren. “Het varieert. We hebben investeerders die een relatief klein bedrag investeren van enkele tonnen of een ton. Dus dat zijn privépersonen. En dan gaat het via de family offices – dus de families met vermogen dat ofwel geïnvesteerd wordt door zijzelf of door mensen die ze daarvoor in dienst hebben – naar de instituten. Daar hebben we er ook een aantal van en dat zijn dan echt de tientallen miljoenen per investeerder die geïnvesteerd worden. Dat is dus enorm wisselend.”

We focussen op mkb-bedrijven die naast geld ook extra kennis zoeken

Karmijn Kapitaal heeft haar focus erg op diversiteit, zowel aan de kant van de investeringen als aan de kant van de investeerders. Al zijn er ook andere zaken waar ze zich op richten. “We hebben natuurlijk harde criteria als omvang en een aantal jaren bestaan. Maar waar wij ons echt op focussen, dat zijn mkb-bedrijven die in een bepaalde fase zijn waar we ook echt toegevoegde waarde kunnen leveren”, zo licht ze toe.

Volgens haar zijn dit vaak ook de bedrijven met zo’n tien tot vijftig mensen op kantoor, die voor sommige onderdelen niet per se mensen in huis hebben, maar waar ze best een keer behoefte aan zouden hebben. “Stel dat ze bijvoorbeeld de logistiek willen herdefiniëren, dan hebben ze vaak niet zelf de consultant aan boord die dat goed voor hen kan doen of die dat goed voor hen kan doorrekenen. Soms mis je gewoon het juiste personeel. En dat zijn de dingen die wij graag willen toevoegen. De zaken die een groot bedrijf wel allemaal in huis wel, maar een mkb-bedrijf gewoon niet.”

Je ziet vaak dezelfde vragen bij veel bedrijven.

En Désiréé is van mening dat het vervolgens niet uitmaakt of Karmijn Kapitaal dit dan doet voor een modebedrijf of voor een industrieel bedrijf. “Het gaat vaak over vragen als ‘Hoe ga ik het buitenland veroveren?’ of ‘Hoe ga ik mijn organisatie inrichten zodanig dat ik een managementteam krijg dat veel meer het bedrijf kan aansturen, waardoor ik als ondernemer business-development kan blijven doen in plaats van dat ik de hele dag zit te managen?’ Je ziet vaak dezelfde vragen bij veel bedrijven.”

‘Private equity zadelt onderneming soms op met te veel schulden’

In de podcast kwamen Désirée en Jeroen ook te spreken over private equity. Jeroen is van mening dat deze partijen in bepaalde tijden van de economie de prijzen te ver opdrijven, terwijl de partijen waarin ze deelnemen worden opgezadeld met te veel schuld. Désirée is het hiermee eens.

Als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen ziet zij ook dat, zeker in de laatste tien jaar, enorm veel private equity is bijgekomen. “Dat zijn natuurlijk niet allemaal al hele ervaren partijen. En dat is ook best eng, want wij vinden niet dat private equity een spelletje is van handel in bedrijven en dat wordt het soms wel. En dan wordt het inderdaad goedkoop kunnen inkopen en duur kunnen verkopen.”

Ze vervolgt: “Wij geloven erin dat als je in het mkb – zeker in ons segment – een bedrijf helemaal met schulden opzadelt, dan groei je ook niet meer en kan je ook niet meer groeien. Want dan ben je echt alleen maar bezig met die enorme bal aan je voeten mee te slepen. En dan is er geen geld meer om te groeien, om te investeren en zo.”

Volgens haar schiet je jezelf daarmee in de voeten, want wat heb je straks dan te verkopen? “Dan heb je een bedrijf met achterstallig onderhoud te verkopen, dus dan krijg je ook niet meer de opbrengstvoordelen ervoor die je zou willen hebben.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten