Mintos verkrijgt banklicentie

Mintos verkrijgt banklicentie

Het Letse leenplatform Mintos heeft bankvergunningen verkregen voor beleggingsondernemingen van de Letse toezichthouder Financial and Capital Market Commission. Deze licenties zorgen ervoor dat Mintos een aantal veranderingen doorvoert, die invloed hebben op investeerders.

Het leenplatform richt zich op peer-2-peer leningen en is internationaal actief. Nu Mintos licenties heeft verkregen zal de FCMC uit Letland het platform reguleren. Dit brengt veranderingen op het platform teweeg, wat volgens Mintos investeerders meerdere voordelen oplevert.

Mintos mag in de toekomst nieuwe beleggingsproducten aanbieden, zoals ETF’s.

De grootste twee daarvan zijn meer transparantie en bescherming voor investeerders. Daarnaast zorgt de nieuwe vergunning ervoor dat Mintos in de toekomst nieuwe beleggingsproducten aan particuliere beleggers mag gaan aanbieden, zoals ETF’s.

Leningen als een reguliere activaklasse

Investeerders kunnen via Mintos beleggen in leningen in verschillende valuta. Het verkrijgen van de licenties voor beleggingsondernemingen en instellingen voor elektronisch geld moet volgens Mintos zorgen dat beleggen in leningen op de reguliere investeringsmarkt komt. Uiteindelijk wil Mintos dat investeren in p2p-leningen net zo gewoon wordt als investeren in aandelen of vastgoed.

Investeren in leningen moet net zo gewoon worden als investeren in aandelen.

“Het heeft ons bijna twee jaar gekost om hier te komen en ik ben blij dat dit is gelukt. Het werk met de toezichthouder is zeer constructief geweest en zorgt ervoor dat wij en degenen die zullen volgen de beste praktijken implementeren als het gaat om de gereguleerde opzet en beleggersbescherming”, aldus Martins Sulte, Mintos CEO en mede-oprichter.

Beleggersbescherming

Door de regulering moet Mintos voldoen aan strikte regels voor beleggersbescherming. Het platform is vanaf nu onderworpen aan de MiFID II-regeling, wat betekent dat Mintos belangenconflicten moet voorkomen en aan kapitaalvereisten en de beste uitvoering moet voldoen. Ook zijn beleggers nu beschermd door het door de staat gegarandeerde beleggersbeschermingssysteem dat tot 20.000 euro per belegger waarborgt.

Nieuw financieel instrument

In een blogpost maakt Mintos bekend dat het platform langzaam zal beginnen met het geleidelijk overzetten van investeringen in leningen in de vorm van een nieuw gereguleerd financieel instrument: Notes. Investeerders zullen beleggersbescherming krijgen voor de investeringen die ze doen in de vorm van Notes.

Investeerders krijgen beleggersbescherming voor de investeringen die zij doen in Notes.

De overstap naar Notes begint nu en Mintos verwacht dat tegen januari 2022 alle investeringen in leningen in de vorm van Notes gebeuren. Om de overgang voor beleggers te versoepelen, vervangt Mintos stapsgewijs het huidige systeem van beleginningen in claimrechten. Ze gaan het aantal claims verminderen en het aantal Notes beschikbaar voor beleggingen vergroten.

Verdere veranderingen voor investeerders

Nu Mintos een gereguleerd platform is, zijn er nog een aantal andere aanpassingen waar investeerders van op de hoogte moeten zijn. Zo gaan de voorwaarden veranderen. Nieuwe én al bestaande investeerders op het platform moeten een geschiktheidsbeoordeling invullen. Investeerders kunnen in hun profiel een checklist inzien, mochten er gegevens missen die nodig zijn om te investeren, dan staat het hier.

Daarnaast worden investeerders nu ingedeeld in beleggerscategorieën. Dit moet ervoor zorgen dat ze de juiste bescherming en ondersteuning krijgen voor hun niveau van ervaring, kennis en expertise. Ook werkt Mintos haar informatie over risico’s bij beleggen op Mintos bij.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten