Investeerders

Nederlanders beleggen steeds vaker buiten de beurs om

Nederlanders beleggen steeds vaker buiten de beurs om

Door technologische innovaties, nieuwe regelgeving en de lage rente op spaargeld ontstaat een duidelijke verschuiving: steeds meer Nederlanders investeren hun geld in crowdfunding, vastgoed- of mkb-fondsen. De onvoorspelbaarheid van de beurs blijkt een sterke overweging. 

Het rendement op aandelen is op lange termijn lastig te verslaan, maar op korte termijn blijkt de beurs voor veel beleggers erg stressvol. Geopolitieke spanningen, onverwachte uitspraken van wereldleiders zoals Donald Trump, of plotselinge onrust in het Midden-Oosten of Azië, kunnen risicovol zijn.

‘Spreiden op én buiten de beurs kan risico’s beperken’

Spreiding kan risico’s beperken. Je kunt breed beleggen op de beurs, maar daarbuiten ontstaan ook steeds meer mogelijkheden. Volgens onderzoek van Bain & Company zal in 2032 dertig procent van het wereldwijde belegde vermogen in alternatieve beleggingen zitten, waarvan een groot deel in private markten.

De instap voor particuliere beleggers wordt steeds eenvoudiger bij venture capital en private equity

Het onderzoek ziet daarbij een grote rol voor venture capital en private equity. Deze zijn minder liquide en de schommelingen worden daardoor over grotere periodes verspreid. Voorheen werden deze vooral gefinancierd met institutioneel geld, maar de instap voor particuliere beleggers wordt steeds eenvoudiger. Ook in Nederland is die trend zichtbaar, zo biedt Capler al een instap vanaf 5.000 euro en recent opende Carbon Equity een nieuw klimaatgericht private equity-fonds, waarin beleggers kunnen instappen vanaf 20.000 euro.

‘Interesse voor vastgoed- en mkb-leningen groeit’

In Nederland groeit de interesse voor crowdfunding. “Crowdfunding is de afgelopen jaren geëxplodeerd en er gaat jaarlijks meer dan 1 miljard euro in om”, zegt Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering. “Naast losse mkb-projecten zijn er ook al jaren communityprojecten, zoals energiecoöperaties, die per project miljoenen ophalen.”

De markt voor mkb-financiering wordt bovendien breder. Partijen als Mogelijk.nl en Collin Crowdfund lanceerden al fondsen waarmee je breed investeert in leningen. Ook Geldvoorelkaar.nl overweegt een eigen vastgoedfonds. Tegelijk halen ook mkb-financiers als Bridgefund en Floryn geld op bij particuliere beleggers om hiermee leningen aan het mkb te verstrekken.

Bestaande vastgoedfondsen zien eveneens meer instroom. Ze bieden periodieke betalingen, de spreiding van de inleg draagt bij aan stabiliteit, daarnaast worden er soms ook nog goede zekerheden geboden. Hoewel het rendement meestal lager ligt dan bij aandelen of private equity, is het relatief stabiel en voorspelbaar.

‘Steeds meer mogelijkheden om op kleine schaal in te stappen’

Veel fondsen hanteren nu nog een minimuminleg van 100.000 euro. Die drempel maakt het makkelijker om te voldoen aan de regelgeving vanuit de AFM, maar is voor beleggers een grote stap. Kleverlaan verwacht dat fondsen het binnenkort ook mogelijk maken om op kleinere schaal in te stappen.

‘Ik verwacht dat het aandeel particuliere investeringen de komende jaren sterk zal doorgroeien’

Zonder die drempel kan de interesse nog sneller toenemen, is Kleverlaan van mening. “Nederlandse beleggers hebben in totaal nog altijd meer dan 600 miljard euro op spaarrekeningen staan, en dat levert onder inflatie vaak verlies op. Als de mogelijkheden eenvoudiger en begrijpelijker worden, verwacht ik dat het aandeel particuliere investeringen de komende jaren sterk zal doorgroeien.”

Deel dit artikel
Dirkjan

Geschreven door

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Alle artikelen van Dirkjan

Gerelateerde berichten