Woon Duurzaam: ‘Vraag in 3 maanden verviervoudigd’

Woon Duurzaam: ‘Vraag in 3 maanden verviervoudigd’

Het tempo zat er al goed in bij de start in 2018, maar nu gaan de aanvragen bij woningverduurzamer Woon Duurzaam door het dak. Daarom opent het bedrijf de deuren voor investeerders die de groei willen financieren. Directeur en oprichter Rense van Dijk: “We verwachten de omzet dit jaar meer dan te verdubbelen.”

Om de groei bij te benen, loopt er nu een crowdfundingcampagne. Ruim 300 investeerders zijn al ingestapt voor een converteerbare lening via Oneplanetcrowd, samen goed voor meer dan de helft van het bedrag. Daarmee wil Woon Duurzaam hun platform voor het verduurzamen van woningen verder opschalen. De campagne wordt deze week met nog een maand verlengd.

Toevloed van aanvragen

En dat is hard nodig, want de start-up krijgt een toevloed van aanvragen binnen. “In 2018 gingen we al vliegend van start, met 300 procent groei in aanvragen per jaar,” vertelt directeur en oprichter Rense van Dijk. “Maar afgelopen zomer liep het pas echt storm: in 3 maanden tijd is het aantal aanvragen verviervoudigd.”

“In 2018 gingen we al vliegend van start, maar afgelopen zomer liep het echt storm.”

De groeiende vraag heeft zeker met de stijgende gasprijzen te maken, zegt van Dijk, net als de wens om van Russisch gas af te stappen. “Ik had liever een andere aanleiding gezien, maar de markt beleeft een omslagpunt. De terugverdientijd van een warmtepomp wordt steeds korter, vergelijkbaar met hoe dat een paar jaar geleden voor zonnepanelen ging.”

‘Dit jaar 1500 klanten op de wachtlijst’

Toen Van Dijk zelf zijn woning wilde verduurzamen, kwam hij bedrogen uit. “Ik had allerlei vragen voor installateurs, maar vaak konden ze die niet beantwoorden. De overheid wil in korte tijd miljoenen woningen van het gas af, maar de markt was hier slecht op ingericht.”

“De overheid wil van het gas af, maar de markt was hier slecht op ingericht.”

startup woon duurzaam converteerbare lening investeren groei
Directeur Rense van Dijk van Woon Duurzaam.

Zo is het idee voor Woon Duurzaam geboren. Klanten kunnen er terecht voor alles op het gebied van woningverduurzaming, van advies en een persoonlijk energieplan tot aan de installatie van, bijvoorbeeld, warmtepompen en zonnepanelen.

Voor dat laatste werkt Woon Duurzaam samen met zo’n 20 aangesloten installateurs. “Qua installatiepartners zitten we ruim. Maar met ons team van twintig, waaronder adviseurs en technici, kunnen we de schaal niet aan.”

Het bedrijf heeft nu een capaciteit van 300 uitvoeringen per jaar, aldus Van Dijk. “Alleen al dit jaar belanden er 1500 klanten op de wachtlijst, en dat is zonder extra marketinginspanningen.”

Groeifinanciering door converteerbare lening

Het bedrijf staat daarom te springen om extra personeel en automatisering van werkprocessen. Van Dijk: “Onze ambitie bij de start, nu bijna vier jaar geleden, was om te groeien naar 10 duizend woningen per jaar. Als we de groei kunnen financieren, verwacht ik daar met een paar jaar te zijn.”

Tot nu toe teert de start-up op een handvol investeerders.

Tot nu toe teert de start-up op een handvol investeerders, waarvan de grootste InnoEnergy, een Europese investeerder in duurzame energie. “We kozen daarnaast voor crowdfunding omdat we werken met particulieren die hetzelfde ideaal delen: om de overstap naar duurzame energie te maken. We willen hen ook de kans geven om mede-eigenaar van ons bedrijf te worden.”

Verwachte 3 miljoen euro omzet in 2022

Afgelopen jaar telde de omzet 1,3 miljoen euro. Dit jaar verwacht de oprichter 3 miljoen euro omzet te draaien – meer dan het dubbele dus. “Dat is een conservatieve schatting, omdat we nu kampen met leveringsproblemen van bepaalde onderdelen, met name voor warmtepompen. Puur op basis van verkopen halen we dit makkelijk.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten