Management buy in

Als je start met ondernemen door de overname van een bestaand bedrijf waarin je niet zelf werkzaam bent dan heet dit een management buy in (mbi). Je koopt je het management van een actieve onderneming in. Zo’n overname kan veel voordelen bieden, al komt er vaak wel een stevige financiering bij kijken.

Redenen voor een management buy in (mbi)

Als een medewerker zich inkoopt in de onderneming waarin die al werkt noemen we dit een management buy out. Maar soms komt de koper van buitenaf. Als buitenstaander het huidige management van een bedrijf uitkopen klinkt als een riskante stap maar vaak is er een logische reden voor zo’n bedrijfsovername.

Natuurlijk koop je niet zomaar een bedrijf dat snel groeit. Meestal gaat het om bedrijven die al binnenkort te koop komen te staan. Bijvoorbeeld omdat het huidige management wil verkopen omdat die met pensioen wil. Kopers zijn vaak mensen uit de branche die niet zo eenvoudig vanuit het niets kunnen starten.

Een management buy in kan een ideale manier zijn om te beginnen met een eigen bedrijf in de retail of horeca.

Veel bedrijven uit de de retail of de horeca zijn afhankelijk van een goede locatie of leverancier. Misschien werk jij nu bijvoorbeeld als kapper en ontdek je dat er een kapperszaak bij jou in de buurt op zoek is naar een koper. Je hebt dan ervaring in het vak en een management buy in kan de ideale oplossing zijn om voor jezelf te beginnen.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

management buy in horeca

Voordelen van een mbi-overname

Management buy ins hebben veel voordelen. Het bedrijf staat er al en risico’s over de start zijn op deze manier voor een groot gedeelte niet meer van toepassing. Zo zal een ondernemer die een management buy in van een winstgevende onderneming overweegt zich niet direct druk maken of er wel een markt is voor het bedrijf of zaken zoals de locatie van de onderneming.

Het bedrijf staat er al en risico’s over de start zijn op deze manier voor een groot gedeelte niet meer van toepassing.

Een nieuwe eigenaar kan een frisse wind in de onderneming brengen. De huidige eigenaar is toch gewend geraakt aan de eigen werkwijze en dienstverlening en een nieuwe eigenaar kan de boel weer een flinke oppepper geven. Natuurlijk kan het nadelig uitpakken maar meestal gebeuren veranderingen in overleg met de medewerkers of bestaan ze voornamelijk uit modernisering of uitbreiding van de dienstverlening.

nieuwe eigenaren van een winkel

Nadelen van een management buy in

Nadelen zijn er helaas ook. Het bedrijf heeft misschien goede inkomsten maar juist bij een winstgevend bedrijf verwacht de huidige eigenaar een stevig overnamebedrag. Als je voor de overname een dure financiering moet afsluiten zit je direct met extra kosten.

Ook is het altijd onzeker of de verwachtingen uitkomen als een bedrijf wisselt van eigenaar en strategie. Klanten en medewerkers waren de oude eigenaar gewend en het is maar de vraag of het werkt met een nieuwe eigenaar.

Een management buy in-financiering ophalen

Als je jezelf inkoopt in een lopend bedrijf dan heb je naast je eigen inbreng soms veel vreemd vermogen nodig. Voor een management buy in-financiering kun je soms een zakelijke lening afsluiten. De bank kijkt sterk naar solvabiliteit en onderpand. Hierdoor is een bancaire financiering meestal slechts deels mogelijk.

Voor het overnamebedrag is een bancaire financiering meestal slechts tot een bepaald percentage mogelijk.

Eigen middelen kun je vaak aanvullen met een achtergestelde lening bij de verkoper. Je betaalt de mbi-overname dan in delen. Ook crowdfunding of durfkapitaal van een (stille) investeerder kunnen een management buy in financieren. In de ideale situatie komen deze investeerders uit je eigen netwerk.

Soms kun je het netwerk van de vorige eigenaar gebruiken als alternatief voor informal investors. Denk aan leveranciers of grote klanten. Met een achtergestelde lening of aandelen kunnen deze externe financiers het eigen vermogen zoveel verbeteren dat je het kunt combineren met een financiering bij de bank.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

management buy in-financiering ophalen

Ervaring is de grootste succesfactor

De ondernemer moet direct bij de start veel energie brengen. Die kan niet eerst met vallen en opstaan het ondernemerschap leren kennen. Een management buy in heeft dan ook het meeste kans van slagen als de nieuwe baas al eerder ervaring heeft opgedaan met het ondernemerschap.

Verreweg de meeste management buy in-overnames zijn die van familiebedrijven of in sectoren waarin het gebruikelijk is om vanuit loondienst te starten als ondernemer. Zoals bij horecagelegenheden of in de detailhandel.