‘Crowdfunding in Europa sterk verdeeld’

‘Crowdfunding in Europa sterk verdeeld’

De verdere groei van grensoverschrijdende crowdfunding wordt nog te veel tegengehouden in Europa. Dit komt met name omdat de crowdfundingsector erg heterogeen is; elk land gaat op een andere manier om met deze manier van alternatieve financiering.

Dit blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie recent heeft uitgebracht. Het deed daarvoor onderzoek naar de mogelijkheden en obstakels op de Europese crowdfundingmarkt. Volgens de commissie is de crowdfundingmarkt in Europa ongelijksoortig. De verschillende landen hebben allemaal hun eigen regelgeving en hierdoor is er van enige samenhang in de internationale crowdfundingsector nauwelijks sprake.

Investeerders en ondernemers: geen toegang tot buitenland

En doordat er allemaal losse crowdfundingmarkten zijn in plaats van één Europese, overkoepelende wordt de groei van crowdfunding in Europa beperkt, zo stelt de Europese Commissie in haar rapport. Want nu hebben investeerders en ondernemers beperkte mogelijkheden, aangezien zij vaak enkel toegang hebben tot de crowdfundingmarkt in hun eigen land.

Kijk bijvoorbeeld naar de grootste crowdfunding-platformen in Nederland. Die hebben geen Engelstalige versie van hun website online staan, zodat ze weinig bekijks trekken van internationale investeerders of ondernemers. Volgens de Europese Commissie kiezen veel platformen niet voor andere landen, omdat ze binnen de eigen landsgrenzen nog meer kunnen groeien en dus de noodzaak nog niet zien, maar ook vanwege de verschillende regeltjes in de andere landen.

Problemen crossborder-crowdfunding in Europa oplossen

De Europese Commissie wil volgende maand een voorstel doen om crowdfunding op Europees niveau te reguleren. Mocht een crowdfundingplatform overwegen om crossborder te gaan, dan kost dit nu nog veel tijd en geld om alles uit te zoeken wat betreft lokale wetgeving, belastingregels, culturele barrières en taalobstakels. Deze en andere problemen die zich voordoen bij crossborder-crowdfunding wil de Europese Commissie op termijn op kunnen lossen.

 

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten