€12,1 miljoen aan crowdfunding in België in eerste helft 2017

€12,1 miljoen aan crowdfunding in België in eerste helft 2017

In België is 12,1 miljoen euro opgehaald via crowdfunding in de eerste zes maanden van dit jaar. Deze vorm van financiering is, in termen van bedragen, wel minder populair dan het was in dezelfde periode vorig jaar. Toen werd in België namelijk 13,3 miljoen euro opgehaald op deze manier.

Volgens crowdfundingbureau Douw&Koren kan die dip te verklaren worden door de implementatie van de taxshelter bij onze zuiderburen.  Deze fiscale regeling  geeft particulieren de mogelijkheid om een deel van hun investering in startende ondernemingen in te brengen als belastingvoordeel. Sinds februari van dit jaar kan dit ook worden toegepast op investeringen via erkende crowdfunding-platforms.  Maar omdat deze websites eerst de goedkeuring van Belgische autoriteit voor financiële diensten en markten nodig hebben, was er vermoedelijk een afwachtende houding bij zowel de kapitaalzoekers als de investeerders.

In de eerste helft van dit jaar is het totale bedrag dat in crowdfunding werd gestopt dus lager ten opzichte van dezelfde periode in 2016, maar het aantal projecten daarentegen is wel gestegen. Dit jaar werden er namelijk 707 projecten gecrowdfund, 140 meer dan vorig jaar.

Persoonlijke lening via crowdfunding

Crowdfunding in België wordt vaak ingezet om een onderneming of product van de grond te krijgen, maar bij onze zuiderburen kunnen particulieren sinds kort ook een persoonlijke lening via crowdfunding afsluiten. Op deze manier hopen ze voldoende geld bij elkaar te krijgen om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kunnen kopen of een verbouwing aan het huis te bekostigen. Gemiddeld werd voor dit soort consumentenleningen vierduizend euro opgehaald.

Maatschappelijke en creatieve projecten in trek

Wat ook steeds meer in trek is, zijn crowdfundingprojecten met een maatschappelijk of creatief doel. Voor maatschappelijke projecten werd in de gemeten periode 1,3 miljoen euro opgehaald, een verdubbeling ten opzichte van de zes ton die hier vorig jaar voor werd opgehaald. En ook creatieve projecten vinden steeds vaker hun weg naar crowdfunding. Het totaal opgehaalde bedrag ging van 1,7 miljoen vorig jaar naar 2,5 miljoen euro nu.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten