Europese crowdfundmarkt groeide in 2020

Europese crowdfundmarkt groeide in 2020

Ondanks de negatieve impact van het coronavirus op de economie, was internationaal een groei te zien in de crowdfundmarkt in 2020. In Duitsland en Frankrijk werd zelfs respectievelijk 1,26 miljard euro en 1,02 miljard euro opgehaald in crowdfunding-campagnes. In Nederland nam de markt juist ietsje af.

In samenwerking met een netwerk van Europese brancheorganisaties en experts heeft CrowdfundingHub een overzicht gemaakt van de laatste ontwikkelingen in crowdfunding binnen Europa. Zes Europese landen werden meegenomen in het onderzoek: Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Invloed wetgeving op crowdfunding

Vijf jaar geleden voerde CrowdfundingHub eenzelfde onderzoek uit, wat als basis heeft gediend voor veel vervolgonderzoek en ontwikkeling van zelfregulering en wetgeving voor crowdfunding. Vanaf 2020 is de ECSP-wet van kracht, waardoor Europese crowdfundingplatforms gereguleerd worden. In het onderzoek werd daarom gekeken naar invloed van deze wetgeving.

Deze verordening zorgt er volgens CrowdfundingHub voor dat internationale crowdfunding makkelijker gaat worden. In Nederland hebben we wat internationale toetreders gehad als October of Funding Circle, maar verder vindt de financieringsvorm toch vooral binnen eigen landsgrenzen plaats.

De nieuwe wetgeving kan hier verandering in brengen. CrowdfundingHub verwacht dat de ontwikkeling van crowdfunding in meer landen in Europa gestimuleerd gaat worden. Ook verwacht het dat crowdfunding een steeds grotere rol gaat spelen in de Europese kapitaalmarkt.

Impact van corona op crowdfunding in Europa

Hoewel de uitbraak van het coronavirus veelal een negatief effect had op de economie, blijkt uit het onderzoek dat de crowdfundingmarkt buiten Nederland juist een boost gekregen heeft. In Duitsland werd bijvoorbeeld 1,26 miljard euro opgehaald en in Frankrijk was dit 1,02 miljard euro.

Het meeste geld werd opgehaald in crowdfunding via donaties.

Het meeste geld werd opgehaald in crowdfundingcampagnes via donaties en beloningen. Deze campagnes werden bijvoorbeeld gestart om bedrijven die hard geraakt werden door de pandemie te steunen, het aantal van dit type campagnes nam sterk toe in 2020.

In Nederland nam de markt af

Tegelijkertijd nam de crowdfundingmarkt in Nederland juist af met 2 procent in vergelijking met de stand in 2019. Wel werd er meer geld gedoneerd in vergelijking met de afgelopen jaren en ook waren er meer sociale crowdfundingprojecten.

Er werd in 2020 in totaal 417 miljoen euro opgehaald in Nederland met crowdfundingcampagnes. Volgens het onderzoek werden 12.764 projecten gefinancierd met gemiddeld 32.670 euro per project. Deze afname heeft te maken met het coronavirus en het herstel is afgelopen jaar al ingezet. In het vierde kwartaal haalden veel bedrijven alsnog hun financiering op en in 2021 lijkt deze opmars te worden voortgezet.

Verder blijkt uit het onderzoek dat investeerders in 2020 nog meer wilden investeren in vastgoed-projecten via crowdfunding. In Frankrijk nam het investeringsvolume in deze markt toe met 35 procent en in Italië met maar liefst 185 procent. Ook in Nederland bestaat een groot deel van de crowdfunding-projecten al uit zakelijk vastgoed.

 

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten