5 Nederlandse platforms hebben ECSP-vergunning

5 Nederlandse platforms hebben ECSP-vergunning

Tot nu toe hebben vijf Nederlandse crowdfunding-platforms de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning ontvangen van de AFM. Binnen Europa hebben op dit moment 10 platforms de vergunning verkregen. Om diensten te blijven leveren moeten crowdfunding-platforms de vergunning in 2023 gekregen hebben.

Met de ECSP-vergunning mogen platforms actief blijven in ons land, maar ook uitbreiden in heel Europa. Platforms moeten de aanvraag indienen in één lidstaat en zich houden aan een uniforme set regels. Dit moet de bescherming van beleggers en transparantie verbeteren. Daarnaast moet het voor een gelijk speelveld zorgen onder de platforms.

Deadline uitgesteld

De deadline voor het krijgen van de vergunning lag eerst op 10 november dit jaar, maar is uitgesteld naar 2023. Het aangaan van een traject om de vergunning te krijgen brengt vaak veel kosten mee voor platforms. In Nederland hebben tot nu toe vooral platforms die al een MiFID-vergunning hadden de ECSP-vergunning gekregen. Zij stonden namelijk al onder toezicht van de AFM.

Lendahand was het eerste Nederlandse platform dat de vergunning ontving.

Lendahand was het eerste Nederlandse platform met deze vergunning. Het werd al snel gevolgd door Oneplanetcrowd en NLInvesteert. In tegenstelling tot de twee eerder genoemde platforms, is NLInvesteert niet van plan in Europa uit te breiden.

10 platforms met ECSP-vergunning

Onlangs ontvingen ook Kapitaal op Maat en ZIB Crowdfunding de vergunning. Daarmee komt het totaal aantal Nederlandse platforms met de ECSP-vergunning op vijf. Daarnaast heeft Symbid de vergunning ook, via Seedblink dat recent het Nederlandse platform overnam. Spreds (in België), CrowdCube (het Verenigd Koninkrijk), CrowdedHero (Letland) en Villyz (Frankrijk) beschikken ook over de vergunning.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten