Max Crowdfund

Crowdfundingsite Patreon gewaardeerd op $450 miljoen

Crowdfundingsite Patreon gewaardeerd op $450 miljoen

De Amerikaanse crowdfundingwebsite Patreon heeft in een nieuwe investeringsronde een onbekend bedrag aan kapitaal opgehaald en wordt nu gewaardeerd op zo’n 450 miljoen dollar. Tot dusver had het crowdfundingplatform al meer dan 47 miljoen dollar opgehaald.

Patreon is een crowdfunding-platform die zich richt op de creatieve sector. Via Patreon kunnen onder andere muzikanten, tekenaars, spelmakers en komieken hun fans een maandelijkse bijdrage laten doen om zo extra of eerder toegang te krijgen tot hun creaties. Inmiddels zijn meer dan 50.000 makers en 1 miljoen geabonneerden aangesloten bij de website. Die laatste groep van investeerders betaalt gemiddeld 12 dollar per maand voor exclusieve content. Patreon houdt zelf vijf procent achter en is nu op weg om dit jaar totaal 150 miljoen dollar uit te betalen aan de creatievelingen. Zelf houdt het dan 7,5 miljoen dollar in haar zak.

Patreon zelf heeft nog niks bevestigd over de financieringsronde, maar volgens bronnen tegenover TechCrunch gaat het om een grote Series C-ronde en zou Index Ventures hebben geïnvesteerd, maar niet de ronde hebben geleid.

Facebook en YouTube zijn concurrenten

Patreon mag dan een crowdfundingwebsite zijn, het moet de concurrentie eerder zoeken in bijvoorbeeld Facebook of YouTube dan in Kickstarter. De videowebsite van Google pompt ook steeds meer geld in originele content van creatievelingen, maar YouTube en Facebook betalen slechts iets meer dan de helft van de advertentiekomsten uit aan de makers. Patreon zou volgens TechCrunch beter naar buiten moeten brengen dat zij 95 procent van het binnengehaalde geld uitbetalen.

Gerelateerde berichten