Endeit Capital lanceert fonds van 250 miljoen euro

Endeit Capital lanceert fonds van 250 miljoen euro

Endeit Capital gaat de komende jaren 250 miljoen euro steken in Europese scale-ups. De participatiemaatschappij heeft het geld hiervoor in een recordtijd opgehaald. Het is het derde en grootste fonds voor Endeit Capital, dat sinds 2006 investeert in internetbedrijven.

Met het meest recente fonds wil Endeit graag scale-ups ondersteunen die met hun producten en/of diensten de digitale transformatie van de Europese samenleving en economie versnellen.

Investeren in Nederlandse scale-ups

Dat Endeit dit doet is niet verrassend, want al sinds 2006 investeert het geld in online georiënteerde scale-ups. Nederlandse bedrijven die het in het portfolio heeft of had zijn onder andere Bux, Roamler, Albelli en Eyeworks.

Eerder 250 miljoen opgehaald met twee fondsen

Tot vandaag had de Nederlands-Duitse participatiemaatschappij met haar eerste twee fondsen al meer dan 250 miljoen euro opgehaald en geïnvesteerd. Nu heeft het in een derde ronde precies zo’n bedrag opgehaald. Volgens Endeit Capital is het nieuwe fonds een antwoord op het gebrek aan durfkapitaal voor Europese groeibedrijven.

Het fonds is een antwoord op het gebrek aan durfkapitaal voor Europese groeibedrijven.

‘In Europa minder kapitaal voor scale-ups dan elders’

“Hoewel er, ondanks de coronacrisis, een recordbedrag aan kapitaal beschikbaar was voor early stage start-ups is er binnen het Europese ecosysteem historisch gezien altijd minder kapitaal beschikbaar voor investeringen in ondernemingen die de startupfase zijn ontgroeid, dan in andere regio’s”, zo meldt de participatiemaatschappij.

Hubert Deitmers, oprichter van Endeit Capital, zegt het bijzonder te vinden dat tien ondernemers waarin de participatiemaatschappij had geïnvesteerd nu zelf investeerder zijn geworden van het derde fonds. Endeit Fund III wordt gesteund door ondernemers, family offices, institutionele beleggers en de partners van Endeit zelf.

“De volgende generatie van Europese internetbedrijven zal zich sneller kunnen ontwikkelen via kerntechnologieën, zoals machine learning, AI en quantum computing. Dit zijn de technologieën die de wereld fundamenteel zullen veranderen. We zijn ervan overtuigd dat we deze kennis binnen Europa moeten ontwikkelen en willen ervoor zorgen dat Europese bedrijven die deze technologieën omarmen de juiste omgeving vinden op hun thuismarkten, in plaats van buiten Europa”, zo licht Deitmers toe.

Gerelateerde berichten