Max Crowdfund

Europa investeert 178 miljoen in startups

Europa investeert 178 miljoen in startups

De Europese Commissie gaat 178 miljoen euro steken in startups en innovatieve mkb’s. Dit doet het in de vorm van aandelen en subsidies. Per bedrijf komt er 500.000 tot 15 miljoen euro beschikbaar. Dit geld gaat naar 42 startende en kleine bedrijven in Europa.

De kapitaalinjectie maakt deel uit van een investeringsprogramma dat in totaal ongeveer drie miljard euro behelst. Met deze investering wil Europa jonge techbedrijven helpen zich sneller te ontwikkelen en traditionele investeerders aan te trekken. Volgens de Europese Commissie deinzen dat soort investeerders nu nog vaak terug voor de risico’s om te beleggen in startups.

Voor het eerst belang in commerciële onderneming

De 178 miljoen euro wordt zoals gezegd in bedrijven gestoken via subsidies of aandelen. Bij die laatste vorm zal het telkens gaan om een belang dat ligt tussen de 10 en 25 procent. Het is voor het eerst dat de Europese Commissie zich op deze manier bezig houdt met investeren in bedrijven.

‘Investeren in startups uniek voor de Europese Innovatieraad’

“Europa heeft veel innovatieve, getalenteerde startups, maar deze bedrijven blijven al te vaak klein of verhuizen naar elders. Deze nieuwe vorm van financiering – waarbij subsidies en eigen vermogen worden gecombineerd – is uniek voor de Europese Innovatieraad”, zo zegt Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd. “Voor zeer innovatieve bedrijven wordt op die manier de financieringskloof gedicht, komen er bijkomende particuliere investeringen vrij en wordt het mogelijk om op te schalen in Europa.”

Europa heeft veel innovatieve startups.

Onder de innovatieve bedrijven die geld krijgen van de Innovatieraad zit ook een Nederlands bedrijf. Het gaat om Hiber, een Delfts bedrijf dat een betaalbare wereldwijde aansluiting op ‘Internet of Things’ aanbiedt.

Hiber is ook Nationaal Icoon

In september 2019 werd het bedrijf door het kabinet al uitgeroepen tot een van de ‘Nationale Iconen’. Dit zijn bedrijven die worden gezien als visitekaartjes van Nederlands innovatieve kracht. Het kabinet heeft destijds toegezegd Hiber en de andere twee bedrijven (Inreda Diabetic en Ioniqa) te helpen om hun ambities waar te maken.

Gerelateerde berichten