Financiële trends bij startende ondernemers

Dat de startende ondernemer van vijf jaar geleden een ander verwachtingspatroon had dan die van vandaag mag duidelijk zijn! Wij gingen op onderzoek en ondervroegen enkele verse starters hoe zij nu tegen hun avontuur aankijken, en ontdekten de volgende vijf trends.

Als je vandaag een bedrijf begint mag het duidelijk zijn dat je beseft dat er een economische crisis heeft plaatsgevonden, dat internet een structurele plaats in de ondernemingswereld heeft bemachtigd en dat je zeker niet meer de enige kleine ondernemer in ons land bent. Welke trends bij starters brengt dit zoal met zich mee?

Cash is king
Wilden starters enkele jaren geleden nog wel eens een versnelde start maken door een lening af te sluiten bij de bank, tegenwoordig is geld schaars. Kosten maken? Liever niet dus en als het al moet dan liever even uitstellen. Kopen is uit maar lenen en abonnementen zijn in. Niet alleen de auto, telefoon of kantoorpand zijn gehuurd maar zelfs de bureaustoel, website of het benodigde gereedschap worden geleased. Geld uitgeven doen we pas als het echt niet anders kan.

Middenklasse is uit
Een degelijke auto, of grappig kantoorpand op een leuke locatie? Kost alleen maar geld. Liever gaan we met de fiets naar een antikraakpand of beginnen we vanuit huis. Het IKEA-bureau en de kantoorplant zijn tweedehands op Marktplaats.nl gekocht en de inrichting komt van de Action want de HEMA was te duur. We schamen ons niet om klanten te laten zien dat we koopjes waarderen dus de koffie die we voorschotelen komt gewoon van de Aldi of de Lidl. Tenzij het iets is waaraan we onze status willen ontlenen want dan is gelijk niets te gek en is het koffiezetapparaat opeens een superdeluxe-machine van het duurste merk en bellen doen we met de nieuwste iPhones. Artikelen van de beste prijs-/kwaliteitsverhouding? Gaap, daar doen we niet meer aan.

Pensioen niet langer vergeten
Startte je in 2005 een bedrijf en was je niet alleen de dertig maar zelfs de veertig ook allang gepasseerd? Ach, pensioen kan op je vijftigste ook nog wel! En wat nou geen pensioen, je werkte je toch juist kapot voor opbouwend kapitaal? Veel starters hadden de illusie dat een bedrijf ook pensioen was en je deze over een jaar of vijf wel goed zou kunnen verkopen. Zo niet, dan liet je deze gewoon onder een andere directeur nog even doordraaien en was dat je oudedagsreserve. Want als je het goed doet is de sky the limit. Toch? Met alle negatieve nieuwsberichten is het de starter van nu wel duidelijk dat het zelfstandig ondernemerschap ook geen vetpot meer is. Starten doe je uit noodzaak óf echt goed voorbereid, en dan is ook de toekomst in de cijfers meeberekend.

Administratie is essentieel
In dat voorbereiden slaan we tegenwoordig graag een beetje door. Een ondernemingsplan schreef je in 2005 op een bierviltje en van een financieel plan klopte toch nooit wat. Gewoon een roodstaan-optie openen bij de bank, en gaan met die banaan, toch? In 2015 is krediet niet langer mogelijk, dus zijn zaken als liquiditeit, overzicht en actuele prognoses van essentieel belang. Een goed sluitende en professionele administratie is zelfs voor de kleinste starter topprioriteit geworden. Het financieel plan is geen knap opstel meer, maar wordt door externen getoetst. Met enkele spreadsheet-tabelletjes doe je niet meer mee, tegenwoordig wordt een complete prognose nagemaakt in online boekhoudsoftware als Exact en wordt de boekhouder al ingeschakeld nog voordat de Kamer van Koophandel-inschrijving een feit is.

Gisteren belangrijker dan je CV
Last but not least is de starter van nu niet langer geïnteresseerd in het verleden maar kijkt hij liever naar vandaag en morgen. Was je curriculum vitae in 2005 nog van essentieel belang voor het potentieel van je toekomst, tegenwoordig hebben we wel ontdekt dat succes van het verleden geen garanties biedt voor de toekomst. De crisis heeft grootmachten genadeloos neergehaald en vertrouwen is tegenwoordig daarom ook nog maar van korte duur. Je behaalde award uit 2011 of succesjes van twee jaar terug klinken net zo achterhaald als je studie uit 2009. De starter van nu is vooral geïnteresseerd in wat je gisteren deed of wat je morgen gaat doen. De wereld verandert snel en het is aan jou om te laten zien dat je dit nog kunt bijbenen!

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten