Groei durfkapitaal-investeerders in Europa daalt

Groei durfkapitaal-investeerders in Europa daalt

Europese scale-ups zijn voor een groot deel afhankelijk van geld uit het Verenigd Koninkrijk, waar veruit het meeste Europese groeikapitaal is geconcentreerd. Maar hoe groter de financieringsronde, hoe groter de kans dat we een Amerikaanse investeerder in de lead zien. Ondertussen is de groei van nieuwe venture capital en private equity-investeerders in Europa afgelopen jaar juist afgenomen.

Het totale aantal Europese investeerders kwam eind 2021 uit op 817, waarvan er 61 dat jaar waren opgericht. Nieuwe Europese investeerders hebben een voorkeur voor investeren in de vroege fase. Dit blijkt uit de 2022 European Capital Report van internationale investeerders i5invest en i5growth, waarin investeerders met een hoofdkantoor in Europa werden meegenomen. Het onderzoek had als doel om trends en ontwikkelingen van venture capital in Europa vast te leggen.

Uit het onderzoek blijkt dat de groei van nieuwe venture capital en private equity-investeerders in Europa vertraagt. Het aantal nieuwe Europese investeerders in 2021 was namelijk de helft van dat aantal een jaar eerder.

Sterke groei in Scandinavië

Het aantal investeerders in één land is het hoogst in het VK met 351 investeerders. Duitsland staat op de 2e plaats (met 199 investeerders), gevolgd door Frankrijk (128) en Nederland (70). Het aantal nieuwe investeerders groeide in Scandinavië het hardst in 2021.

“De meeste midden-Europese landen hebben relatief constante groeicijfers. Scandinavië wist echter te stijgen, terwijl we in het Verenigd Koninkrijk in 2021 slechts ongeveer een derde van de nieuw opgerichte investeerders zagen in vergelijking met het jaar ervoor”, benadrukt Herwig Springer, CEO van i5invest.

Investeren in vroege fase

Volgens het rapport hebben Europese investeerders een voorkeur voor investeringen in de vroege fase. “Europese scale-ups in latere fases zijn grotendeels afhankelijk van geld uit het Verenigd Koninkrijk, waar veruit het meeste Europese groeikapitaal is geconcentreerd. Maar hoe groter de financieringsronde, hoe groter de kans dat we een Amerikaanse investeerder in de lead zien. Er is zeker potentieel voor meer groeikapitaal in Europa”, zegt Simona Huebl, CEO van i5growth.

‘Bij grotere financieringsrondes is een Amerikaanse investeerder vaker in de lead.’

Dat Amerikaanse investeerders vaak in Europese bedrijven investeren werd in ook eerder onderzoek al aangetoond. Volgens i5invest en i5growth hebben 83 procent van alle Europese unicorns minstens één investeerder uit de VS.

Nederlandse investeerders in Europa

Ook blijkt dat Nederlandse investeerders vaak een interesse tonen in startups in de categorieën Healthtech en Life Science. Zij investeren in 8.5 procent van de Europese unicorns. Bij veelbelovende tech startups staan Nederlandse investeerders in de kapitalisatietabel van 14.8 procent van alle Europese toekomstige unicorns.

‘Nederlandse investeerders investeren in 8.5% van Europese unicorns.’

Op basis van vermogen onder beheer is Waterland Private Equity de grootste investeerder uit Nederland. Deze investeerder wordt gevolgd door Main Capital Partners, Egeria, Forbion en Gilde Healthcare Partners. Waterland Private Equity is daarnaast ook het meest actief, met 91 investeringen. Rockstart staat op de tweede plaats met 43 investeringen, gevolgd door Main Capital Partners met 40 investeringen.

Investeerders in de Benelux. Bron: The 2022 European Capital Report

Risicokapitaal langzaam op gang

Volgens het rapport komt het opzetten van durfkapitaal door grote ondernemingen als onderdeel van de innovatiestrategie langzaam op gang. Grote corporate-bedrijven met investeringsmaatschappijen zijn bijvoorbeeld Unilever Ventures, Roche Venture Fund, Novartis Venture Fund, Maersk Growth, and the Robert Bosch Venture Fund. Ze zijn er wel, maar grote bedrijven zoals BMW en Siemens brengen hun risicokapitaal onder in de VS, in plaats van in Europa.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten