‘Investeerders onderschatten risico’s van crowdfunding’

‘Investeerders onderschatten risico’s van crowdfunding’

Consumenten die hun geld stoppen in een crowdfundingcampagne onderschatten vaak de risico’s waarmee een dergelijke vorm van financiering gepaard gaat. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten laten weten na evaluatie van de crowdfundingvoorschriften die per 1 april zijn geïntroduceerd.

Sinds 2013 wint crowdfunding rap aan populariteit. Er zijn steeds meer investeerders, crowdfundingplatforms, campagnes en verstrekte geldbedragen in omloop. De Autoriteit Financiële Markten verhoogde per 1 april de investeringsgrenzen en introduceerde toen ook een aantal voorschriften. De effectiviteit daarvan wil het nu evalueren en de AFM is nu met de eerste uitkomsten van dit onderzoek [pdf] naar buiten getreden. Volgend voorjaar volgt de definitieve rapportage.

Profiel van gemiddelde crowdfunding-investeerder

Uit een enquête onder ruim 900 crowdfunding-investeerders blijkt dat ze doorgaans een hoog inkomen en een groot vermogen hebben. Het zijn ook meestal mannen (83 procent) en gemiddeld investeert een respondent €21.500 in crowdfunding. Per project wordt gemiddeld genomen €730 geïnvesteerd.

Risico’s van crowdfunding onderschat

De AFM is van mening dat het nog geen uitspraak kan doen over de daadwerkelijke risico’s van crowdfunding, maar vergelijkt deze jonge markt met investeren in individuele aandelen. Maar de AFM denkt dat crowdfunding toch net iets risicovoller is, omdat hierbij sprake is van investeringen in kleine bedrijven en start-ups, die meer risico in zich (kunnen) dragen dan investeringen in beursgenoteerde bedrijven. “Ook hier komen wij tot de voorlopige conclusie dat een groep consumenten de risico’s van crowdfunding onderschat.” De gedragstoezichthouder doet de voorlopige uitspraak dat 12 procent van de respondenten de risico’s van crowdfunding onderschat.

‘Maximaal 10% van vermogen in crowdfunding stoppen’

Overigens komt de AFM ook met het advies om maximaal 10 procent van het vrij belegbare vermogen te besteden aan crowdfunding-investeringen. Uit een inschatting van de AFM bleek overigens dat 40 tot 50 procent van de geënquêteerden meer dan 10 procent van het vermogen investeert in crowdfunding.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten