OPCstemaangeld

Nederland 7e qua scale-ups in Europa

Nederland 7e qua scale-ups in Europa

Nederland bevindt zich in de top als het gaat om scale-ups in Europa. Ons kleine landje hoeft maar zes anderen voor zich te dulden. Onze hoofdstad eindigt op plek acht in de top twintig van scale-upsteden.

De rangschikking is gebaseerd op het aantal scale-ups en grownups in een land. De European ScaleUp Monitor, uitgevoerd door het Rotterdamse Erasmus Centre of Entrepreneurship (ECE), definieert een scale-up als een vernieuwend bedrijf dat de afgelopen tien jaar minimaal 1 miljoen euro heeft opgehaald en minder dan 475 werknemers heeft. Is het bedrijf groter, dan spreekt men van een grownup.

447 scale-ups en grownups uit Nederland

Uit de steekproef komen 447 scale-ups en grownups uit ons land, waarmee Nederland op plek zeven eindigt. Voor een klein land is dat zeker geen verkeerde score, ook al is Nederland goed voor nog geen 4 procent van het totale aantal scale-ups in Europa.

Eén op de drie snelgroeiende bedrijven in Europa komt uit het Verenigd Koninkrijk, dat hiermee de duidelijke nummer één is. Dit land wordt gevolgd door Frankrijk, Duitsland, Zweden, Spanje en Italië. Samen zijn het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk al goed voor de helft van alle Europese scale-ups.

Het VK en Frankrijk zijn goed voor de helft van alle scale-ups in Europa.

Amsterdam op 8 qua scale-ups in Europa

Ook qua steden staat het Verenigd Koninkrijk, uiteraard met Londen, op nummer één. Andere Britse steden in de top twintig zijn Cambridge, Edinburg, Manchester en Oxford. Onze hoofdstad moet het doen met een achtste plek. Amsterdam vertegenwoordigt volgens de steekproef 38 procent van alle Nederlandse scale-ups.

Ons land doet het ook op andere vlakken aardig in de European ScaleUp Monitor. Want kijken we naar hoeveel groeigeld bedrijven ophalen, dan eindigt Nederland wederom op plek zeven. Precieze cijfers worden in de monitor niet gedeeld, maar MT/Sprout haalt een recent onderzoek van Golden Egg Check en Dealroom aan, waaruit blijkt dat Nederlandse startups en scaleu-ups vorig jaar 1,7 miljard euro ophaalden.

Nederlandse start- en scaleups haalden 1,7 miljard euro op.

Grootste deel groeigeld komt van durfkapitaal

Het groeigeld dat de snelgroeiende bedrijven ophalen, moet natuurlijk ergens vandaan komt. Het grootste deel (35,2 procent) komt in Europa van durfkapitalisten vandaan. Daarnaast zijn business angels en incubators goed voor 23,5 procent, gevolgd door private equity (13,1 procent), overnames (11,4 procent) en overige deelnemingsvormen (16,9 procent).

Gerelateerde berichten