Nederlandse startups halen €3 miljard op

Nederlandse startups halen €3 miljard op

Nederlandse startups en scale-ups hebben in de eerste helft van dit jaar bijna 3 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald. Dat is zes keer zoveel als in dezelfde zes maanden een jaar eerder. Vooral Mollie, MessageBird en Bunq hielpen mee aan dit bedrag.

Deze drie bedrijven waren met hun opgehaalde durfkapitaal (respectievelijk 665, 678 en 193 miljoen euro) goed voor ongeveer de helft van het geld dat door Nederlandse startups werd opgehaald in de eerste helft van 2021.

Vooral in tweede kwartaal veel durfkapitaal naar startups

Durfkapitaal werd vooral opgehaald in het tweede kwartaal: toen wisten durfkapitalisten ruim twee miljard euro te investeren in bedrijven. Dit is significant meer dan de 751 miljoen euro die in het eerste kwartaal in dit soort bedrijven werd gestoken.

Er is nu al meer durfkapitaal opgehaald dan in heel 2020.

Maar we zijn nu halverwege het jaar en er is al meer durfkapitaal opgehaald dan in heel 2020, toen er 1,7 miljard euro naar innovatieve bedrijven uit Nederland ging. Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report van onder andere Dealroom.co, Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl.

‘Te weinig startups groeien door tot scale-ups’

Hoewel Nederlandse bedrijven dus flink wat geld hebben binnengehaald dit jaar lopen we internationaal gezien nog wel wat achter. “We zijn op de goede weg, maar het is belangrijk dat we juist nu de volgende stap zetten. Hoewel Nederland een van de snelst groeiende Europese landen is, bevinden we ons in stevige concurrentie met de landen om ons heen die niet alleen groeien, maar ook in regelgeving blijven voorlopen. Er groeien in Nederland daardoor nog steeds veel te weinig startups door tot scale-ups”, zo zegt Maurice van Tilburg, Managing Director Techleap.nl.

Nederlandse scale-ups zijn vooral in trek bij buitenlandse investeerders.

Het lijkt erop dat Nederlandse scale-ups voor grote ronden vooral in trek waren bij buitenlandse investeerders. “Deze rondes zijn nog moeilijk te realiseren in het daarvoor te beperkte Nederlandse ecosysteem”, zo stelt het rapport. En dat is jammer, want hierdoor groeit veel van de winst ook weg naar het buitenland.

‘Maak investeren in Nederlandse startups interessanter’

Om de achterstand dicht te lopen zouden er diverse stappen genomen moeten worden, waardoor investeren in Nederlandse startups en scale-ups interessanter wordt. De opstellers van het rapport denken hierbij bijvoorbeeld aan het aantrekkelijker maken van aandelenopties voor medewerkers en regelingen voor een lokaal fiscaal aantrekkelijker investeringsklimaat.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten