Niet genen, maar geld zorgt voor ondernemers

Over ondernemers wordt wel eens gekscherend gezegd dat ze een speciaal gen hebben dat ervoor zorgt dat ze meer risico’s durven te nemen dan anderen. Maar wat maakt van iemand nu precies een ondernemer? Een familie met geld zou in ieder geval al een goede basis zijn, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat is namelijk wat Quartz concludeert na een recent onderzoek van de National Bureau of Economisch Research. Want men mag dan zeggen van topondernemers als Bill Gates, Mark Zuckerberg en Steve Jobs dat die geen diploma nodig hadden (alle drie maakten ze hun school niet af!) maar dat ze gewoon een visie, inzet en durf hadden, er blijken misschien wel heel andere factoren mee te spelen.

Uit een eerder onderzoek onder ondernemers [pdf] bleek namelijk al dat toegang tot kapitaal voor een groot deel bepaalt of iemand ondernemer wordt of niet. En dat wordt in het recente onderzoek van NBES ook nog eens bevestigd. Toegang tot geld zorgt er namelijk voor dat je überhaupt meer risico kunt nemen.

En dat is ergens ook wel logisch. Want wanneer jij je als ondernemer in de dop geen zorgen hoeft te maken of je wel voldoende startkapitaal hebt, gaat het je gemakkelijker af om de duik in het diepe te wagen en gewoon te gaan ondernemen. “Genen doen er waarschijnlijk wel toe, net zoals bij de meeste dingen in het leven, maar niet zoveel”, zo legt professor Andrew Oswald van de universiteit van Warwick het uit.

Mythe van ondernemersgen ontkracht
Het onderzoek spitste zich op het nemen van risico’s op de beurs. Daaruit kwam naar voren dat omgevingsfactoren en dus niet genetische factoren het gedrag het meest beïnvloedden. Risicotolerantie, oftewel in welke mate iemand de financiële risico’s kan opvangen, zou dus geconditioneerd zijn. En dat ontkracht dan weer de mythe van het ondernemersgen.

De Amerikaanse website Quart schrijft daarbij dat veerkracht ongetwijfeld noodzakelijk is voor succes, wat ook wel blijkt uit het feit dat een aantal prestigieuze ondernemers pas succes hadden nádat ze mislukte ondernemingen hadden geleid. “Maar de toetredingsdrempel is nu eenmaal zeer hoog.”

‘Voor het beginnen van een onderneming is geld nodig’
En dan komt het er dus op neer dat het beginnen van een onderneming een privilege lijkt te zijn. Het is niet zomaar voor iedereen weggelegd, er is geld voor nodig. “Veel startup-oprichters keren zichzelf in het begin geen salaris uit. De gemiddelde kosten om een startup te beginnen bedragen zo rond de 30.000 dollar”, zo schrijft de website. “En data laat zien dat meer dan 80% van kapitaal van nieuwe ondernemingen komt van eigen spaargeld, familie en vrienden.”

De succesvolle ondernemers die er nu zijn, zijn misschien wel zo ver gekomen door hun eigen kwaliteiten en kenmerken, maar dat ze ooit ondernemer kónden worden… dat lijkt meer te komen doordat er geld voorhanden was.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten