Per inwoner in Nederland €16 naar alternatieve financiering

Per inwoner in Nederland €16 naar alternatieve financiering

In Nederland gaat er per inwoner 16 euro om in alternatieve financiering. Ons land bevindt zich nog steeds in de top van Europa. Qua transactievolume moeten we alleen de grote drie (de UK, Frankrijk en Duitsland) voor ons dulden.

Dit blijkt uit “Shifting Paradigms“, het vierde benchmark-rapport van de Universiteit van Cambridge over alternatieve financiering in Europa. In deze markt is het Verenigd Koninkrijk de absolute topper, goed voor een marktaandeel van 68 procent. Wordt dit land niet meegeteld, dan bevindt Nederland zich keurig in de top drie.

Nederland nummer twee qua bedrijfsfinanciering

De Franse markt van alternatieve financiering is 661 miljoen waard, terwijl die van Duitsland 595 miljoen waard is. En met bijna 280 miljoen euro blijven wij andere Europese landen als Italië en Finland ruim voor.

De markt van alternatieve financiering in Europa.
De markt van alternatieve financiering in Europa.

De markt van online alternatieve financiering voor bedrijven in heel Europa bleef groeien, tot zo’n 1,66 miljard euro verspreid over 24.000 bedrijven. De top vijf landen (UK niet meegeteld) wat betreft bedrijfsfinanciering waren Frankrijk (325 miljoen euro), Nederland (€264 miljoen), Italië (€171 miljoen), Zweden (€126 miljoen) en Duitsland (€106 miljoen).

32 aanbieders van alternatieve financiering in Nederland

Het rapport heeft data verzameld van de alternatieve financiering-activiteiten in 45 Europese landen. Cijfers van 321 in Europa en 10 buiten Europa gevestigde altfin-platforms werden met elkaar vergeleken. In Nederland zijn volgens dit onderzoek 24 lokale en 8 buitenlandse platforms actief die alternatieve financiering aanbieden.

Marktvolume altfin: 16,34 euro per inwoner

De Universiteit van Cambridge keek ook naar het volume van alternatieve financiering per hoofd van de bevolking. Ook op dit front is de UK de absolute nummer één, met 107 euro per inwoner. Ons land is hierin een middelmoot, met 16,34 euro per inwoner. We eindigen daarmee wel boven grote altfin-landen als Frankrijk en Duitsland, maar die hebben dan ook beduidend meer inwoners.

In de wereld van alternatieve financering zijn er natuurlijk tal van verschillende soorten. Zo heb je p2p-leningen aan consumenten, equity-crowdfunding, crowdfunding via donaties en crowdlending.

P2P-lening groeit met 100 procent

In 2016 groeide al deze modellen, maar in het jaar erna zagen slechts acht van de dertien verschillende financieringstypes een positieve groei. Zo nam p2p-leningen aan consumenten met bijna honderd procent toe: van 697 miljoen euro in 2016 naar 1,39 miljard euro het jaar erna. ” Deze groei kan worden toegeschreven aan sterke gevestigde bedrijven die hun activiteiten internationaal hebben uitgebreid.”

De toplanden per type alternatieve financiering in Europa.
De toplanden per type alternatieve financiering in Europa.

Balance sheet business lending

Ons land is de nummer een als het gaat om “balance sheet business lending”. Hieronder wordt verstaan dat een platform rechtstreeks een lening verstrekt aan een zakelijke lener. Deze vorm van alternatieve financiering kende een volume van 94,84 miljoen euro in 2017. Daarvan vond 62 miljoen euro plaats in ons land, gevolgd door 30 miljoen euro in Frankrijk en 3 miljoen in Oostenrijk.

Volgens dit onderzoek is Nederland sowieso vijf keer aanwezig in de top drie van een altfin-model. Naast de rechtstreekse lening aan zakelijke leners doen wij het ook goed op het gebied van minibonds, p2p-bedrijfsleningen, debt-based securities (obligaties die schulden vertegenwoordigen van mkb’s) en crowdfunding via donaties.

Gerelateerde berichten