Via crowdfunding 417 miljoen euro opgehaald in 2020

Via crowdfunding 417 miljoen euro opgehaald in 2020

Er is vorig jaar 417 miljoen euro opgehaald via crowdfunding in Nederland. Dat is twee procent minder dan in het jaar ervoor, wat natuurlijk z’n oorzaak vindt in de uitbraak van het coronavirus. Ondernemingen wisten vorig jaar totaal 368,2 miljoen euro op te halen via crowdfunding.

Wat dat laatste betreft, gaat het om een daling van 5 procent ten opzichte van 2019. Want toen wisten ondernemingen nog 387,1 miljoen euro op te halen via crowdfunding. Gemiddeld haalde een onderneming via deze vorm van financiering 220.000 euro op.

Alleen ondernemers haalden minder geld op

De cijfers van CrowfundingCijfers.nl laten zien dat vorig jaar eigenlijk alleen ondernemers minder geld ophaalden met crowdfunding. Want voor creatieve (+15%) en maatschappelijke projecten (+50%) en voor consumentenleningen (+24%) werd juist meer geld opgehaald dan in 2019.

Maar zoals altijd maken de crowdfundingprojecten van ondernemers wel het grootste deel uit van het totale bedrag die via deze vorm van alternatieve financiering werd opgehaald. Zo was vorig jaar maar liefst 88 procent van het totaalbedrag bestemd voor kapitaalbehoeftige bedrijven. Dit kapitaal wordt vooral opgehaald middels crowdlending, oftewel een lening. Vorig jaar was namelijk 90 procent van het opgehaalde geld in de vorm van een onderhandse lening, dat hiermee dus de meest populaire vorm van crowdfunding is.

Een lening is de populairste vorm van crowdfunding.

Vastgoed en duurzame energie in trek

Bedrijven lenen geld via crowdfunding lang niet alleen om een bedrijf te kunnen starten. Vastgoed is voor de desbetreffende crowdfundingplatforms steeds meer een relevante markt om te bedienen. Dit blijkt wel uit het feit dat vorig jaar 52 procent van het door ondernemingen opgehaalde bedrag was bestemd voor vastgoed. Ook duurzame energieprojecten waren in trek; 17 procent van het geld ging hier naartoe.

52% van het geld dat bedrijven ophaalden was voor vastgoed.

Volgens CrowdfundingCijfers was NLInvesteert, via waar meer dan 67 miljoen euro werd opgehaald, de marktleider voor crowdfunding in Nederland. Ook was het de marktleider wat betreft leningen. Wordt er specifiek gekeken naar durfkapitaal (converteerbare leningen en aandelen) dan is CrowdAboutNow de marketleider in ons land. En qua crowdfunding waar een beloning tegenover staat, was Voordekunst (wederom) de marktleider.

Grootste crowdfundingplatform van Nederland

Collin Crowdfund is daarentegen het grootste crowdfundingplatform van Nederland, omdat het de grootste portefeuille heeft. Dit komt mede dankzij de samenvoeging met Knab Crowdfunding eind 2019. Geldvoorelkaar volgt Collin op de voet; beide platforms hebben nu een portefeuille die meer dan 250 miljoen euro telt.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten