menu
Corum Investments

Wat doen de allerrijksten met hun geld?

Het is een fijn gevoel om als ondernemer voor het eerst je zelfverdiende geld te zien binnenstromen. Sommige ondernemers kopen dan ook een fles champagne om het te vieren. En als je nog niet weet wat je gaat doen met al het andere geld, dan kun je misschien een voorbeeld nemen aan de allerrijksten.

Nu hebben we allemaal zo onze wensen met wat we gaan doen en kopen als we een miljoen euro op onze bankrekening hebben staan. Maar weet je nog steeds wat je met je geld moet doen als je miljarden bezit? De allerrijkste ondernemers op aarde weten het wel! Die geven het aan goede doelen, blijven investeren of genieten gewoonweg van de luxe.

Laten we eens kijken naar de top vijf rijkste mensen ter wereld, volgens tijdschrift Forbes, en naar hoe zij hun geld besteden.

1. Carlos Slim Helu (69 miljard dollar)
Deze Mexicaan heeft grof geld verdiend met telecombedrijf Telmex, een in 1990 geprivatiseerd bedrijf dat door een groep investeerders, onder leiding van Slim, werd opgekocht. Slim heeft aandelen in meer dan tweehonderd bedrijven en heeft geholpen met het opzetten van gemeenschappen in locaties waar zijn bedrijven zijn gevestigd. Verder heeft hij meer dan 165.000 jongeren geholpen met het volgen van voortgezet onderwijs, heeft hij talrijke operaties bekostigd, plattelandsscholen aan voorzieningen geholpen en de borg betaald van tienduizenden mensen die dat niet konden betalen.

Verder heeft hij de Carso Institute for Health opgericht en heeft hij vier miljard dollar klaarliggen voor investeringen in onder andere onderwijs en gezondheid. Bill Clinton noemde hem dan ook niet voor niets een van ’s werelds belangrijkste filantropen. Op de website van Carlos Slim vind je meer informatie over waar hij en zijn instanties al geld in hebben gestoken.

2. Bill Gates (61 miljard dollar)
In 2009 kende India de meeste poliogevallen ter wereld. Drie jaar later was het alweer een jaar lang polio-vrij. En dat is voor een heel groot deel te danken aan de inzet van de Bill & Melinda Gates Foundation. Verder stopt de oprichter van Microsoft miljarden in zijn vaccinatie-verspreidende organisatie GAVI om zo infecties die meningitis, pneumonie en diarree veroorzaken in ontwikkelingslanden tegen te gaan. Gates heeft in zijn leven al meer dan 28 miljard dollar weggegeven en daar zal het zeker niet bij blijven. Want Gates maakte samen met die andere miljardair, Warren Buffett, in 2010 ‘The Giving Pledge’ bekend: een campagne gericht op de rijkste mensen in Amerika om het meeste van hun geld aan goede doelen te geven. Onder andere Barron Hilton (van de Hilton-hotels), Mark Zuckerberg (Facebook) en Ted Turner (CNN) hebben zich aangesloten bij het initiatief.

Verder heeft Gates een aardig optrekje in Washington ter waarde van zo’n 125 miljoen dollar en investeert hij in bedrijven via zijn Cascade Investments LLC. Ook bezit hij denktank bgC3 en stockfotografie-leverancier Corbis.

3. Warren Buffet (44 miljard dollar)
Buffett verdiende vooral veel geld met zijn investering in destijds textielbedrijf Berkshire Hathaway, dat door zijn inbreng verder ging als een investeringsmaatschappij. Verder bezit hij zo’n 200 miljoen aandelen in The Coca-Cola Company. En hij heeft in de loop der jaren meerdere miljarden dollars gestoken in de Bill & Melinda Gates Foundation. Op persoonlijk gebied geeft Buffet niet veel uit. Hij woont nog steeds in het huis dat hij al sinds de jaren bezit en in zijn kantoor vind je geen smartphones, tablets of andere nieuwerwetse elektronica.

4. Bernard Arnault (41 miljard dollar)
Arnault verdiende zijn geld als oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy, een luxeconglomeraat dat oorspronkelijk werd gevormd door de fusie van een champagne- en een cognacproducent. De Fransman bezit onder andere het superjacht Amadeus en is een fervent kunstverzamelaar. Maar hij bezit ook aandelen in de Franse supermarktketen Carrefour. En oh, hij bezit Indigo Island op de Bahama’s.

5. Amancio Ortega (37,5 miljard dollar)
Ortega is de rijkste man van Spanje en oprichter van de Inditex Groep, een beursgenoteerde modegigant waar onder andere Zara (dat hij in 1975 zelf oprichtte) onder valt. Hij woont met zijn vrouw in de Spaanse stad A Coruña en is eigenaar van voetbalclub Deportivoa de La Coruña, waar ooit Roy Makaay speelde. In december 2011 betaalde Ortega 536 miljoen dollar voor een 43 verdiepingen tellende wolkenkrabber in Madrid. Verder bezit hij ook Epic Residences & Hotel in Miami.

De aller-allerrijksten behoren tot de grootste filantropen ter wereld, terwijl de twee daaronder, Arnault en Ortega, vooral dat doen waar zij zelf zin in hebben. En wie zijn wij om hen te vertellen wat nou precies de beste geldbesteding is?

Reacties