Brouwerij geeft aandelen uit via crowdfunding

Brouwerij geeft aandelen uit via crowdfunding

Frontaal, een bierbrouwerij uit Breda, gaat publiek aandelen uitgeven via crowdfunding. Het is daarmee naar eigen zeggen de eerste brouwerij in ons land die op deze manier geld ophaalt. Via de crowdfundingcampagne wil Frontaal een half miljoen euro ophalen om de brouwerij en het proeflokaal uit te breiden.

Dat er door een brouwerij geld wordt opgehaald door middel van crowdfunding is op zich niks nieuws in Nederland. Alleen al via CrowdAboutNow, het crowdfundingplatform waarop de campagne van Frontaal draait, hebben meer dan twintig microbrouwerijen zo kapitaal opgehaald om verder te kunnen groeien.

‘Fans van eerste uur kunnen nu mede-eigenaar worden’

Maar Frontaal pakt het met equity crowdfunding net iets anders aan. Volgens het bedrijf zijn er in Europa maar twee brouwerijen die op deze manier geld hebben opgehaald en is het in Nederland de eerste die aandelen via een crowdfundingplatform uitgeeft.

Maar het is een heel bewuste keuze, zo zegt eigenaar Roel Buckens: “We hebben bij de opstart van Frontaal heel veel gehad aan de groep mensen die vanaf het eerste uur in ons bier en onze plannen geloofden. Nu we gaan uitbreiden willen we hen de kans geven echt mede-eigenaar te worden, zodat ze in de toekomst mee kunnen profiteren van onze groei.”

Geld gaat naar tanks, blikken en vaten

Op het moment van schrijven is 20 procent van het doelbedrag aangereikt door 92 investeerders, die gemiddeld meer dan 1100 euro erin staken. Met de eerste vijfhonderdduizend euro die de brouwerij ophaalt, gaat het onder andere de brouwinstallatie, vergistingtanks, bierblikken, houten vaten en de renovatie en inrichting van de werkruimte en het proeflokaal betalen. Mocht er meer geld opgehaald worden, dan wil het de collectie met houten vaten uitbreiden, een centrifuge aanschaffen en extra tanks.

De brouwerij vestigt zich in de productieruimte van de voormalige snoepfabriek De Faam in Breda, die vier jaar geleden de deuren sloot. Het proeflokaal van Frontaal zal gebouwd worden in de oude koelruimtes.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten