Eureeca: ‘Komend jaar zo’n €10 miljoen in Europa’

Eureeca: ‘Komend jaar zo’n €10 miljoen in Europa’

Als je geld wilt ophalen omdat je internationaal wilt groeien dan kun je daarvoor in Nederland terecht. Maar zou het niet veel mooier zijn als jouw bedrijf wereldwijd bij investeerders onder de aandacht komt? Equity-platform Eureeca maakt dat nu mogelijk en Investeerders.nl ging in gesprek over de verwachtingen die het platform heeft van de Nederlandse markt.

Eureeca is een platform met wereldwijde ambities voor equity based crowdfunding. De regels daarvoor kunnen sterk per land verschillen. Mede om die reden werkt het in Azië vanuit Maleisië; het heeft daar kunnen meedenken tijdens het samenstellen van de regelgeving. In Europa werkt het vanuit het Verenigd Koninkrijk en sinds vorige maand ook officieel op het vaste land vanuit Nederland.

‘Nederland vertegenwoordigt Europese continent’

Het bedrijf ziet Nederland als een mooie groeikans. Het was al actief in het Verenigd Koninkrijk, maar die markt is al zeer volwassen en daarnaast zijn er daar ook al wat andere platformen actief. Ook in Nederland is dat het geval en Eureeca verwacht deze niet direct van de troon te stoten, maar het is wel specifiek op zoek naar spelers die – net als het platform zelf – internationale ambities hebben. Ook vertegenwoordigt de Nederlandse vestiging voorlopig het hele Europese continent.

Gemiddeld gezien investeert men bij Eureeca 6000 dollar per keer en investeerders komen van over de hele wereld, momenteel zijn er al investeerders uit 42 landen. Volgens Robert-Jan Ebbenhout, bij het bedrijf verantwoordelijk voor Investor Relations, zit hem daar gelijk de unieke kracht die Eureeca het Nederlandse mkb kan bieden. “Als jouw bedrijf momenteel gelanceerd wordt in Europa en je stiekem ook voorzichtig zou willen polsen of je daar geen EMEA van zou moeten maken, dan moet je jouw campagne vooral niet tot de Nederlandse landsgrenzen beperken.”

Als voorbeeld noemt Robert-Jan het Nederlandse bedrijf Cabture. Deze verkopen unieke reclame via taxi’s, en rond Schiphol rijden er aardig wat met advertenties rond. Via Eureeca kwam het bedrijf opeens ook met geïnteresseerden uit Dubai in contact. Inmiddels zijn in dat land de eerste deals al gemaakt en heeft het bedrijf ook vanuit andere plekken interesse vernomen.

‘Kans om je kapitaal over hele wereld te spreiden’

Eureeca kan investeerders ook een unieke kans bieden om wereldwijd in de mooiste bedrijven uit het mkb te investeren. Via lokale platformen kun je natuurlijk ook je risico’s spreiden, maar je opereert dan toch continu in dezelfde regio. Als daar iets misgaat, dan raakt dat direct veel investeringen. Via Eureeca kun je je kapitaal desgewenst zelfs over verschillende continenten spreiden. Via grote beleggingsfondsen kan dat natuurlijk ook, maar dan verlies je het overzicht van waarin je investeert.

Met Eureeca kun je zelf de bedrijven eruit pikken die naar jouw mening ergens ter wereld hét verschil kunnen maken. Zoek je bijvoorbeeld duurzame projecten dan kun je momenteel investeren in Neutral Fuels. Een bedrijf dat in Dubai oud frituurvet ophaalt bij McDonald’s, dat omzet in brandstof en teruglevert aan de fastfoodketen zodat hun vrachtwagens er weer op kunnen rijden. Daarnaast kun je ook investeerders volgen. Ken jij een investeerder die volgens jou alles afweet van een bepaalde branche en zou jij graag willen investeren in de projecten waarin die specialist ook stapt? Dan kan dat.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten