Crowdfundingplatform Seedrs gekocht door Republic

Crowdfundingplatform Seedrs gekocht door Republic

Het Engelse equity-crowdfundingplatform Seedrs is gekocht door Republic, een Amerikaans investeringsplatform voor startups. Daarvoor legde het bedrijf uit de Verenigde Staten bijna 90 miljoen euro neer. De overname heeft als doel een wereldwijd investeringsplatform te worden.

De twee investeringsplatformen brachten het nieuws vandaag naar buiten en zijn niet bepaald kleine spelers. Via crowdfundingplatform Seedrs is dit jaar al zo’n 470 miljoen euro geïnvesteerd. Ook Republic heeft ruim 400 miljoen euro opgehaald voor startups via hun platform. Recent haalde het Amerikaanse bedrijf nog 130 miljoen euro op in een nieuwe investeringsronde.

Europees en Amerikaans aanbod

Republic is al een succesvolle speler in de Verenigde Staten. Door de overname wil het bedrijf voet aan de grond krijgen in Europa, aldus het persbericht. Met de nieuwe kapitaalinjectie wil Seedrs het aanbod voor Europese investeerders vergroten, zoals met nieuwe innovatieve producten. Bovendien moet de deal leiden tot een wereldwijd investeringsplatform met zowel een Amerikaans als Europees aanbod.

Met de overname wil Republic voet aan de grond krijgen in Europa.

“We wisten dat internationale uitbreiding nodig was om cross-border deelname te bereiken”, zegt directeur Kendrick Nguyen van Republic. “We hopen de sterke kanten van beide bedrijven te blijven ontwikkelen zoals retail, secundaire markten, crypto en gemeenschappen, om zo een industrieleider te worden.”

Eerdere overname Crowdcube gestaakt

De deal met Republic volgt op een gefaalde overname van Seedrs door Crowdcube eerder dit jaar. Die fusie werd destijds teruggefloten door Engelse marktautoriteit CMA. De samenwerking tussen de platformen zou namelijk leiden tot oneerlijke marktcompetitie.

De overdracht staat gepland voor begin 2022.

De nieuwe overname komt daarom enigszins als een verrassing. Volgens het statement van de bedrijven is Engelse marktwaakhond FCA echter al akkoord. De overdracht staat gepland voor begin 2022.

Recordjaar voor Seedrs

Geheel onverwacht is het nieuws ook niet, gezien Seedrs een succesvol jaar achter de rug heeft. In de eerste helft van 2021 draaide het bedrijf een recordomzet van 4,8 miljoen euro – bijna 90 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Europese platform voor equity-crowdfunding staat ook wel bekend om de financiering van online bank Revolut, die inmiddels ruim 29 miljard euro waard is.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten