Crowdfundingplatform Seedrs maakt verkopen aandelen mogelijk

Crowdfundingplatform Seedrs maakt verkopen aandelen mogelijk

Seedrs, het populaire Engelse equity-crowdfundingplatform, gaat deze zomer een eigen secondary market lanceren. Deze online beurs maakt het voor investeerders mogelijk om crowdfunding-aandelen te kopen en te verkopen. Een dergelijk platform kan de groei van equity-crowdfunding in een stroomversnelling brengen.

In Nederland zien we niet zoveel equity-crowdfundingplatforms, vooral omdat bij deze vorm van investeren niet duidelijk is wat je rendement zal zijn. Het is dan ook vooral populair onder de grotere business angels. Maar het komt omdat bij equity-crowdfunding je geld vast komt te zitten; je weet niet wanneer je je geld weer terugkrijgt, want je kunt niet zomaar de aandelen verkopen. Nu hoeft dat niet per se een probleem te vormen, maar het wordt een ander verhaal als je als investeerder een onverwachte tegenvaller hebt en het geld nodig hebt.

Beperkingen van secondary market Seedrs

Door een marktplaats voor aangekochte aandelen te starten, lost Seedrs dit probleem op. De secundaire markt maakt het mogelijk om aandelen te verhandelen. Het initiatief van Seedr kent, in ieder geval in de eerste fase, wel een aantal beperkingen. Zo kunnen alleen bestaande aandeelhouders in een bedrijf de aandelen overnemen en kan er maar één week per maand gehandeld worden. Dit gebeurt vanaf de eerste dinsdag van elke maand en daarbij wordt de vaststelling van de prijs van aandelen gedaan door Seedrs, op basis van ‘fair valuation’.

Desondanks, door de lancering van een secondary market wordt equity-crowdfunding opeens een serieuzer alternatief voor crowdlending en dat is ook interessant voor de Nederlandse markt. Equity-crowdfunding heeft immers veel voordelen voor de ondernemer.

Gerelateerde berichten