Eerste jaar Crypto Index Fonds een feit

Eerste jaar Crypto Index Fonds een feit

Via het Crypto Index Fonds kun je investeren in cryptocoins. Ondanks dat deze valuta in 2018 zeker niet het gewenste koersdoel hebben bereikt, is het fonds niet ontevreden over het resultaat van het eerste jaar. Is dit hét moment om in te stappen? Wij gingen met oprichter Egbert-Jan de Vries in gesprek.

Het Crypto Index Fonds lanceerde vorig jaar als eerste in Nederland een indexfonds voor cryptocurrencies. Als je instapt in het fonds investeer je in de top 30 van cryptomunten qua marktwaarde. Momenteel zijn dit Bitcoin, XRP, Ethereum en 27 andere munten.

Inleg 100K en 4% jaarlijkse kosten

Als je mee wilt doen moet je flink vermogend zijn, want de minimale inleg is (volgens de AFM-richtlijn) een ton en Egbert-Jan geeft daarnaast het advies om niet meer dan maximaal vijf procent van je vermogen in de cryptomarkt te investeren.

Je moet dus gelijk flink investeren en het fonds rekent 4 procent jaarlijkse kosten en eenmalige kosten voor het in- of uitstappen. Vergeleken met  geld beleggen op de beurs, investeren in vastgoed of crowdfunding zijn deze kosten vrij hoog maar noodzakelijk voor deze markt. “Onze wereld is enorm gevoelig voor hackers en we hebben dus ontzettend veel moeten investeren in onze werkwijze en opslagmethode.”

In de memorandum is wel opgenomen dat de kosten zullen dalen als het fonds groeit. Er is het afgelopen jaar geïnvesteerd en het fonds is gegroeid van vijf naar ruim vijftien investeerders. Maar de koersen zijn zo hard gedaald, dat het fondskapitaal zelf nog niet op het gewenste peil zit. “We hebben hier vooraf al rekening mee gehouden, omdat we ons realiseerden dat de stemming op de beurzen bepalend is voor de aanwas. We hebben een termijn van drie jaar gekozen om tot ons koersdoel te komen.”

Is dieptepunt cryptomark hét ideale instapmoment?

Om rendement te maken moet de markt nu dus flink gaan groeien. Met nieuwe technologie is dat zeker mogelijk en onder experts is het vertrouwen in de blockchain nog altijd groeiende. Desondanks heeft de cryptomarkt het afgelopen jaar veel verliezen geleden en dat is ook in het fonds terug te zien. “Op 8 december vorig jaar zijn we gestart met een index van 100, inmiddels zitten we op een index van ongeveer 34. Maar dat is eigenlijk nog relatief goed gezien de hele markt.”

De markt is dit jaar dus aardig ingestort. Maar bij aandelen is het beste instapmoment vaak wanneer het bloed spreekwoordelijk door de straten stroomt. Is dit dieptepunt voor de cryptomarkt dus het ideale instapmoment? “Misschien, maar het fonds bestaat nu net één jaar en we mikken écht op de langere termijn. Het is allemaal nieuwe technologie die zich nog moet bewijzen.”

‘Wij laten het voorspellen aan de markt over’

Wanneer er dus goed geld verdiend kan worden in de cryptowereld, dat durft Egbert-Jan niet te zeggen. Ook geeft hij liever geen indicatie van potentiële winnaars in de markt. Als we vragen wat de beste cryptocoin is, geeft hij aan dat dit voor het fonds ook eigenlijk niet zo relevant is. “Zelf heb ik daar zeker een mening over en ik lees ook graag over de verschillende ontwikkelingen. Maar op het fonds heeft dat geen enkele invloed.”

En dat is maar beter ook, denkt hij. “Tot op heden is de beste coin in ons portfolio er een waar wij zelf eigenlijk niet veel van verwachten. Wij willen dus niet zelf de toekomst voorspellen, maar laten dit over aan de markt. Hierbij wordt puur naar de totale waarde van de munt gekeken. De top 30 qua marktwaarde wordt aangekocht.”

Daarnaast is bepaald dat het fonds niet meer dan 20 procent in één munt wil investeren, zodat er voldoende spreiding blijft. Maandelijks wordt gewogen of er per coin moet worden verkocht of juist extra aangekocht, dus als een munt tot de top 30 doordringt zal die uiterlijk na een maand tot het portfolio gaan horen. “Ik verwacht dat er tussen de coins in het huidige portfolio al wat winnaars zitten, maar er zullen er waarschijnlijk ook wel een paar afvallen. Daardoor beweegt ons fonds vanzelf mee en zullen de winnaars vanzelf tot het portfolio gaan behoren.”

Vergelijkbaar met de opkomst van het internet

De afvallers kosten geld, maar het rendement op de winnaars zou dat verlies op de lange termijn ruimschoots goed moeten maken. Egbert-Jan vergelijkt het met de opkomst van het internet. “Van de top 30 grootste bedrijven bij de opkomst van het internet zijn misschien alleen Microsoft en Apple over. Maar als je daarin destijds had geïnvesteerd zou dat voldoende hebben opgeleverd om de verliezen van de afvallers te compenseren.”

Facebook, Airbnb of Uber horen qua internetspelers zeker niet tot die eerste groep. Dit is dan ook de reden dat het fonds continu bijstelt, zodat ook van toekomstige winnaars een graantje kan worden meegepikt. “Zodra nieuwe munten qua marktomvang voldoende groot worden, worden ze vanzelf opgepikt. Dan hoor je misschien niet tot de meest vroege investeerders, maar is de kans groot dat je nog wel kunt meeliften op een flinke groei.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten