Europese startups nu meer kapitaal opgehaald dan in 2020

Europese startups nu meer kapitaal opgehaald dan in 2020

Europese startups hebben in de eerste zes maanden van dit jaar gezamenlijk 43,8 miljard euro opgehaald. En dat is meer dan in het volledige recordjaar 2020, toen startups 38,5 miljard euro aan financiering wisten op te halen.

Vorig jaar werd er een record gevestigd, maar die wordt nu dus alweer ruimschoots verbroken. Het jaar is pas op de helft en nu weten startups in Europa al meer geld op te halen dan in 2020. Dit komt voor een deel omdat Europese techbedrijven veel grotere sommen geld per investering ophalen dan in voorgaande jaren.

Het aantal deals tot nu toe is de helft van heel 2020.

En dit is ondanks het feit dat het aantal ondertekende deals tot nu toe ongeveer de helft is van het aantal een jaar geleden. Werden er toen 5200 financieringen voltooid, voor dit jaar staat de teller nog op 2700.

Startups halen dit jaar grote bedragen op

Data van Dealroom laat zien dat er gewoon veel meer grote bedragen zijn opgehaald dit jaar. Zo heeft Klarna meer dan 1,3 miljard euro verspreid over twee financieringsrondes opgehaald, trok de Duitse aandelenapp Trade Republic vorige maand 755 miljoen euro aan en wist de Britse betaalprovider Checkout.com in januari zo’n 378 miljoen euro op te halen.

Klarna, Trade Republic en Checkout.com haalden grote bedragen op dit jaar.

Dat juist deze bedrijven zulke grote bedragen ophalen is wellicht te verklaren in het licht van de coronacrisis. Mensen gaan meer online shoppen en kiezen daarnaast misschien wat vaker voor beleggen nu sommigen met financiële onzekerheid te maken hebben gekregen omdat ze door de crisis en de coronamaatregelen hun inkomen niet zeker waren.

‘Voor 2030 minstens tien bedrijven van meer dan €100 miljard’

Eerder deze week liet de Franse president Macron weten graag te zien dat voor het jaar 2030 er minstens tien Europese techbedrijven zouden zijn met een waarde van meer dan 100 miljard euro. Op dit moment telt Europa heel wat unicorns, maar bedrijven met de grootte van Amerikaanse of Chinese techgiganten zijn er nog niet.

Ook het aantal exitdeals neemt toe.

En terwijl er grote bedragen worden opgehaald door tech-startups in Europa, neemt ook het aantal exits op dit continent toe. Dit jaar legde Etsy 1,3 miljard euro neer voor resale-app Depop en nam JPMorgan het Britse robo-adviseursbedrijf Nutmeg over.

Grote bedrijven naar de beurs

En ook op het gebied van beursgangen waren er dit jaar een aantal noemenswaardige bedrijven, waaronder maaltijdbezorger Deliveroo, cyberveiligheidsbedrijf Darktrace en reviewsite Trustpilot. Ondertussen maakt de elektronische geldinstelling Wise (voorheen TransferWise) plannen om naar de beurs te gaan en zouden ook het eerder genoemde Klarna en Checkout binnen enkele jaren naar de beurs willen gaan.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten