Collin

‘Grotere investering in scale-ups nodig’

‘Grotere investering in scale-ups nodig’

Het Nederlandse startup-ecosysteem is veel volwassener geworden de afgelopen vijf jaar, maar venture capital-fondsen investeren vooral in startups. In scale-ups wordt nauwelijks geïnvesteerd. Een gemiste kans, vindt StartupDelta.

Het aandeel van Nederlandse investeringen in scale-ups ligt in ons land beduidend lager dan in de rest van Europa of de VS en Azië. Er wordt daarnaast ook nog eens minder geïnvesteerd per deal. Maar om Nederland internationaal concurrerend te houden zijn grotere investeringen in scale-ups nodig, zo blijkt uit een nieuw rapport van Deloitte en StartupDelta.

Venture capital richt zich vooral op startups

De laatste jaren is het Nederlandse startup-ecosysteem flink gegroeid. Er zijn meer incubators en accelerators en er is meer steun van de overheid bijgekomen. Maar venture capital-fondsen richten zich nog altijd meer op early stage startups. Meer dan 80 procent van de onderzochte Nederlandse venture capital-fondsen investeerde in deze groep van jonge bedrijven.

Nederland minder geïnteresseerd in scale-ups

Maar in late stage startups, ook wel scale-ups genoemd, wordt beduidend minder geparticipeerd, helemaal als je het vergelijkt met markten als het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland en Israël. Vorig jaar was de mediane transactieomvang in Nederlandse startups 4,7 miljoen lager dan de Europese mediaan, die op 11,8 miljoen euro ligt.

Via venture capital werd er vorig jaar voor 5,5 miljard dollar in Europese startups geïnvesteerd. Dit is een toename van maar liefst 72 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal investeringen in Europese scale-ups steeg in diezelfde periode met 20 procent, terwijl het aantal investeringen in startups met 19,1 procent daalde. De trend in Europa gaat dus meer en meer richting scale-ups.

‘Scale-ups zijn noodzakelijk’

Nils Beers, directeur van StartupDelta, is van mening dat juist scale-ups nodig zijn om ons land ook in de toekomst concurrerend te houden. “Venture capital speelt een grote rol in het opschalen van startupbedrijven tot scale-ups. Het is niet alleen een effectieve manier voor jonge ondernemingen om risicokapitaal aan te trekken, het biedt ook een kans aan corporates om zakelijke innovatieve partnerschappen aan te gaan.”

Gerelateerde berichten