Helft crypto-beleggers investeert minder dan €500

Helft crypto-beleggers investeert minder dan €500

Van de 1.2 miljoen Nederlanders die beleggen in crypto’s doet twee derde dit met minder dan 2500 euro. Een kleine meerderheid van de investeerders lijkt zich bewust van de risico’s en waagt vooral een gokje. Dit terwijl er zo’n 100.000 consumenten zijn die een extreme koersdaling alleen met ‘passen en meten’ kunnen opvangen.

Vorige maand voerde de AFM nog onderzoek uit om een goed beeld te krijgen van beleggers die zelf verantwoordelijk zijn voor transacties en hun portefeuilles. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft grotendeels geen toezicht op de cryptomarkt, maar monitort de ontwikkelingen wel.

Bitcoin en ethereum meest populair

Deze week publiceerde de AFM resultaten van onderzoek naar deze markt, uitgevoerd door Ipsos. Het onderzoek werd in augustus dit jaar uitgevoerd met 402 respondenten. Maar liefst 66 procent van de respondenten bezit bitcoin, gevolgd door 50 procent die ethereum in de portefeuille heeft. Cryptobezitters die hiernaast ook nog andere beleggingen doen, bezitten vaker bitcoin dan cryptobeleggers die enkel in crypto’s beleggen (73 procent en 58 procent, respectievelijk). De dogecoin wordt juist weer vaker gekocht door cryptobezitters die verder geen beleggingen hebben (27 procent) dan door bezitters met andere beleggingen (16 procent).

‘Voor 42% van cryptobezitters is lage rente reden om in te stappen.’

Uit het onderzoek blijkt dat iets minder dan de helft van de Nederlandse beleggers in crypto’s handelt met minder dan 500 euro. Hoewel de meerderheid aangeeft vooral een gokje te willen wagen in de markt, gaf 42 procent van de cryptobezitters aan dat de lage rente een reden is om in te stappen. Een vijfde van hen verwacht op die manier snel winst te maken.

Volatiliteit cryptomarkt

De cryptomarkt is erg volatiel, doordat de waarde van cryptovaluta’s gebaseerd is op speculatie kunnen de koersen erg fluctueren. Zo’n twee derde van de respondenten geven aan een sterke waardedaling als een beperkt of groot risico te zien.

‘Voor 1% leidt extreme koersdaling tot moeilijk op te lossen probleem.’

Bij 10 procent zou een forse daling tot een probleem leiden dat met ‘passen en meten’ kan worden opgevangen. Voor 1 procent kan het zelfs tot een probleem leiden dat ‘moeilijk’ kan worden opgevangen. Het gaat dan wel om een extreme koersdaling van 90 procent.

Geen bescherming consumenten

Cryptovaluta’s bestaan al langer, in 2008 werd de bitcoin namelijk al ontworpen. Sinds de opmars van crypto’s in 2017 stelt de AFM zich terughoudend op over handelen in crypto’s. Het raadt vooral af om geld in crypto’s te stoppen dat op korte of langere termijn nodig is.

De AFM geeft ook aan dat consumenten die handelen in crypto’s nu niet beschermd worden door financieel toezicht en regelgeving. Naar verwachting komt rond 2024 de Markts in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) van kracht. Deze regeling gaat de uitgifte van bepaalde tokens en cryptodienstverleningen regelen. Hierdoor komt een deel van de cryptomarkt onder toezicht, wat consumenten meer bescherming zal bieden.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten